More

  Pokret SPD: Hoćemo li već jednom zaštititi dignitet Brčko distrikta BiH i Brčaka u ovoj državi?

  spot_imgspot_img

  Čašu gorčine na ponašanju državnih institucija prema Brčacima prelilo je ponašanje ministrice vanjskih poslova Bisere Turković (SDA) prema postupku ambasadorke BiH u Češkoj Martine Mlinarević Sopta koja je zastavu BiH istaknutu na ambasadi spustila na polja koplja kao počast umrlom istaknutom brčanskom književniku Bekimu Serjanoviću kojeg svi u u svijetu književnosti žale i oplakuju jer je BiH prerano izgubila jednog od najtalentovanijih književnika koji je već dostigao vrijedan književni opus. 

  Istina je da je u Brčkom održana komemoracija u organizaciji Preporoda a i gradonačelnik je uputio saučešće.

  Bisera Turković pod pritiskom vladajućeg tronošca želi sprovesti istragu je li ambasadorica Mlinarević postupila prema procedurama zaboravljajući na sve vrijednosti književnog djela našeg Brčaka koji je na dostojanstven promovisao Brčko i BiH u Europi ali i širom svijeta. 

  Za veliko čudo ministrica Turković nema pametnijeg posla o kojima treba voditi računa kao recimo aferu dodjele viza migrantima i dr. bitnim pitanjima za državu.

  Mi u Pokretu SPD Brčko izražavamo protest protiv ovakvog ponašanja i podržavamo ambasadoricu Mlinarević i njen ljudski gest što bi trebali da urede i naši zvaničnici iz Brčko Distrikta BiH. 

  Očekujemo od njih da će glasnije zaštititi poziciju Distrikta i poticati razvijanje brčanskog duha i vrijednosti koje Brčko i njegovi građani imaju a koje se brzo zaboravljaju. 

  HOĆEMO LI VEĆ JEDNOM ZAŠTITITI DIGNITET BRČKO DISTRIKTA BiH I BRČAKA U OVOJ DRŽAVI?

  Stoga smo uputili zvaničnu inicijativu Skupštini BD BiH da jedna ulica u Brčkom dobije ime Bekima Sejranovića jer je on to zaslužio svojim likom i djelom, kojim je Brčko predstavljao u najboljem svijetlu širom svijeta.

  Pokret SPD Brčko još nedavno je snažno reagovao kad su nam entiteti ponudili crkavicu od veoma povoljnog kredita od MMF-a od pola posto pa je reagovanjem međunarodne zajednice Distrikt uveden kao subjekt u raspodjelu istina za samo jedan posto, ali je barem zaštićena ustavna pozicija Distrikta teško stečena nakon arbitražne odluke kao jedini usvojeni amandman na ustav BiH prije više od deset godina. 

  Makar su nam i udijelili crkavicu od 1% bez ikakvih realnih kriterija na kome se ovaj procenat temelji, a u Distriktu se to dosta tiho prihvata uz obraćanje međunarodnoj zajednici, a ne svojim stranačkim šefovima koji sve ovo kreiraju.

  I na kraju bi podsjetili za slučaj Osmana Osmanovića gdje država nije poduzela ništa da ga zaštiti pred pravosuđem Srbije iako imaju potpisane sporazume po njegovom pitanju odnosno pitanju optuženih za ratne zločine, dok su i zvaničnici BD BiH a pogotovo oni iz reda bošnjačkih i hrvatskih redova sve nijemo posmatrali iako se Osman Osmanović borio za današnju BiH pod njihovim zastavama i pored toga što se radi o uglednom građaninu Brčkog koji zaslužuje pošteno suđenje u svojoj matičnoj državi.

   Autor: Pokret SPD Brčko 

  Čitano

  Povezani članci