More

  Pokret SPD Brčko: Zašto se isplaćuju naknade za obavezu koju izvršavaju u toku radnog vremena?

  spot_imgspot_img

  Pokret SPD Brčko podržava uvođenje registra javnih službenika posle čega očekujemo odgovorniji i transparentniji rad javnih službi. Uvođenje registra što je trebalo učiniti još i prije, pokazati će što je već sada jasno haos u ovoj oblasti gdje stranački aparatčići i uhljebi po rodbinskoj liniji ubiru novce građana bez ikakvog stida i morala i svake druge odgovornosti. Podsjećamo i ovaj put da je broj zaposlenih od 2008. godine kada je započela reforma javnog sektora i njegova decentralizacija, povećan sa tadašnjih 3.100 na sadašnjih 4.500 zaposlenika te da se za njihove plate tada izdvajalo oko 80 miliona maraka dok se danas izdvaja opko 120 miliona maraka. Data reforma i decentralizacija nisu dale nikakve rezultate na planu pružanja kvalitetnijih usluga građanima i boljeg života u Distriktu BiH. Naprotiv, građani Distrikta BiH su jedinstveni da je stanje sve gore i gore a stanje u oblasti upravljanja finansijama izgleda još crnje. Takođe molimo Vladu BD da na transparentan način obavijesti građane na koji način će se utrošiti 3,2 miliona maraka izdvojene za ugovore o djelu, naknade ra rad u komisijama, odborima i vanjskim saradnicama u odjeljenjima i institucijama.

  NAŠI SKUPŠTINSKI POSLANICI IMAJU VEĆE PRIVILEGIJE NEGO AMERIČKI KONGRESMENI

  Ukažimo na činjenicu da su naši skupštinski poslanici samo u posljednjem mandatu, gdje su sebi samoinicijativno povećavali i plate i naknade prosuli pojedinačno po milion maraka za grantove, istina je da se ovo odnosi samo na pripadnike vladajuće koalicije u skupštini. Pored toga svi zajedno su ostvarili po 100 hiljada maraka prihoda kroz plate i naknade. Vršilo se zapošljavanje najužih članova porodica i najodanijih partijskih poslušnika i u ovim aktivnostima nisu se dijelili na vladjaćuju većinu i opoziciju. Treba spomenuti da je za dvije trećine poslanika tih 100 hiljada maraka bio samo pomoćni prihod jer ostvaruju prihode kroz još jednu platu i to većina iz državnog sektora. Mi u Pokretu SPD smo na to ukazivali već na desetine puta i podržavamo aktivnosti gradonačelnika koji je uistinu uz podršku supervizora, OHR-a, OSCE-a uspio se izdići iznad stranačkih kandži i pokrenuti pozitivne procese. Naš apel i konkretan zahtjev je da gradonačelnik u slijedećih mjesec dana objavi listu od 100 najbolje plaćenih uposlenika i po kojem su osnovu to stekli taj prihod te na koji način se utvrđuju te naknade. Mi u ovim procesima izuzimamo pravosuđe te rad u komisijama kada je riječ o izbornoj komisiji, pravosudnoj komisiji, nezavisnoj komisiji za praćenje rada policije, obzirom na neovisnost ovih institucija i pravosuđa kao trećeg posebnog i neovisnog stuba vlasti. Pokret SPD podsjeća nosioce vlasti u Distriktu BiH da te naknade koje primaju stotine zaposlenih u Distriktu nisu postojale 2007 godine jer su uposlenici osnivača skupštine i Vlade te poslove obavljali uglavnom u redovno radno vrijeme i imali obavezu da u tim tijelima štite interese osnivača skupštine i Vlade Brčko Distrikta BiH. Pored toga u to vrijeme svi zaposlenici koji su imenovani u tim tijelima u komisije imali su obavezu da podnositi redovne izvještaje osnivaču o svom radu. Mi ćemo u Pokretu SPD istrajati na ovim pitanjima i kad izvršimo uvid u potpunu evidenciju zaposlenika u javnom sektoru predložiti ćemo niz mjera i aktivnosti na drastičnoj promjeni stanja u ovoj oblasti.

  PODRŠKA NEZAVISNOM I SLOBODNOM NOVINARSTVU

  I na kraju ovog saopštenja još jednom ističemo korektan pristup brčanskih medija i novinara u praćenju aktivnosti pokreta SPD te i ovom prilikom ističemo brčanske portale Otisak.ba, Ebrcko.net i infobrcko.com koji kao najpraćeniji na prostoru Distrikta su redovno i korektno prenosili naša saopštenja i reakciju građana što nam je u mnogome pomoglo da postanemo prepoznatljivi politički subjekt u Brčko Distriktu BiH. Takođe osuđujemo svaki vid napada na novinare bez obzira da li je to fizčki ili verbalni, te pozivamo da se osudi svaki vid nasilja i poziva na nasilje. Podsjećamo da smo prvi osudili napad na novinara Otiska koji se nedavno dogodio.

  PROTIV TENDECIOZNIH PISANJA I NAPADA KORISTITI ĆEMO SE SVIM DEMOKRATSKIM PROCEDURAMA I PRED PRAVOSUDNIM INSTITUCIJAMA

  Kada je riječ o Brčanskom forumu ne želimo se uključivati u dodatnu raspravu jer je dosadašnje uredništvo tog foruma i dosada u više navrata tendeciozno i uz grubo izvrtanje činjenica pisalo o aktivnostima Pokreta SPD i o njegovim istaknutim članovima, što mi nismo demantovali posebnim rekacijama očekujući da samo prestanu sa takvim pisanjima. Sad vidimo i to da ti urednici već prijete da će se pozabaviti čelnim nosiocima kativnosti u zajedničkoj listi i nastupu Naroda i Pravde Brčko i Pokreta SPD Brčko koji su očigledno jedina istinska alternativa vladajućim i trn u oku njihovim nalogodavcima koji su ih do sada častili enormnim grantovima. Poručujemo im da ćemo se baviti programima i inicijativama usmjerenim za stvaranje boljih uslova za život građana Brčko Distrikta BiH i vraćanju njihovog dostajanstva. Međutim, najavljene njihove napade  riješavat ćemo u redovnim demokratskim procedurama i pred pravosudnim institucijama. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na provokacije jer je već očito počela PRLJAVA kampanja pojedinih političkih subjekata koji u strahu za izgubljenim foteljama koje su im pružale sigurno utočište i raskošan život ne sudržavaju se od bilo kakvih instrumenata kako bi iste sačuvali od prijetnji pa do raznih podvala putem medija i društvenih mreža.

  Autor: Pokret SPD Brčko

  Čitano

  Povezani članci