More

  Pokret SPD Brčko: Vrijeme je za javni registar poslovnih subjekata koji posluju sa javnim institucijama

  spot_imgspot_img

  Sada je red da uvedete javnih registara svih poslovnih subjekata koji posluju sa javnim  institucijama i ili koriste podsticaje i druge benefite iz budžeta javnih institucija. Pokret SPD podržao je uvođenje javnog registra zaposlenih u javnih institucijama gdje je na prvi pogled jasno neodgovorno i bahato ponašanje uglavnom visoko pozicioniranih zaposlenika koji po raznim osnovama primaju plate po 5000 KM i više te se opiru javnom objavljivanju  tih  podataka. Mi ćemo i dalje insistirati da gradonačelnik javno objavi TOP LISTU stotinu najplaćenijih zaposlenika u javnim institucijama  Brčko Distrikta BiH bez obzira što je javni registar sada javno dostupan kako bi javnost konačno saznala koliko su odgovorni pojedini javni zaposlenici prema svojim građanima kojima su oni servis u pružanju usluga.

  DO 2007. GODINE NIJE BILO NAKNADA RAD U KOMISIJAMA I DRUGIM TIJELIMA

  Mi iz Pokreta SPD i ovom prilikom podsjećamo da javni službenici nisu  do 2007. godine mogli ostvariti pravo na naknade po osnovu rada u komisijama drugim radnim tijelima jer su to radili uglavnom  u radno vrijeme a sem toga uvođenje javnog registra zaposlenika je već prisutna praksa koju je  u  Kantonu Sarajevo uvela tadašnja “šestorka”. Dakle partije osnivači Pokreta SPD i Narod i Pravda zajedno. Naše je  mišljenje da i javni registar o poslovanju javnih institucija sa poslovnim subjektima te  korištenje benefita pomoći i  podsticaja od strane istih počev od 2012. godine dakle u posljednja dva mandata vlasti pokazalo je još poraznije stanje u koliko je u obimu politička korupcija, nepotizam  i sva zla koji te  pojave donose ukorijenjeno je u sve pore života u  Distriktu.

  UVID U POSLOVANJE SA PREDUZEĆIMA ČIJI SU VLASNICI ZVANIČNICI IZ VLASTI

  Podsjećamo da je do 2007. godine svako poslovanje zvaničnika ili njihovih najbližih srodnika sa javnim institucijama bilo sankcionisano pa su zato dva poslanika u tom sazivu skupštine  samo zato što su sklopili poslove sa vladinim institucijama u vrijednosti od nekoliko hiljada maraka sankcionisani visokim novčanim kaznama i  zabranom kandidovanja u naredne čettiri godine na javne funkcije. Kako se sada pojedini zvaničnici ponašaju i kako za sebe i firme svojih članova uže porodice obezbjeđuju na stotine hiljada maraka benefita sigurno je  da se mnogi ne bi mogli kandidovati primjenom istih kriterija do kraja ovog stoljeća ako ne i duže.

  REGISTAR PREDUZEĆA KOJI OSTVARUJU BENIFITE IZ BUDŽETA OSNOVA ZA ZAKON O SUKOBU INTERESA

  Naše je nastojanje da uspostava ovog registra bude osnova za izradu smjernica za izradu zakona o sukobu interesa za čije donošenje smo pokrenuli inicijativu kojoj se i supervizor pozitivno izjasnio. Donošenjem ovih propisa smanjio bi se prostor za bahaćenje nosilaca javnih funkcija i njihovih stranačkih jurišnika i podobnih satelita koji moraju biti prepoznati upotpunosti od građana u našem ambijentu koji moramo popravljati. Čast izuzecima koji će biti oslobođeni ovog žigosanja i koji nadam se imaju interes da se i ova oblast transparetno uredi.

  ISPLATITE OBEĆANU POMOĆ NEZAPOSLENIMA JER GRAĐANI NE MOGU BITI TAOCI VAŠIH PREDIZBORNIH KAMPANJA.

  Pokret SPD Brčko insistira da odmah isplatite obećanu pomoć nezaposlenim licima što smo  predlagali i davali vam smjernice još na početku pandemije. Očigledno je da se čeka izborni period i da im tada to isplatite kako bi se dodvoravali biračima odnosno građanima. Oni nemaju nikakva primanja za razliku od vas koji primate enormne iznose od poreza kojeg ubirete od građana i sa njim se ponašate kao da je budžet vlasništvo vaše a ne građana Brčkog. Vi ste gospodo samo instrument upravljanja a po svemu viđenom u posljenjih dva mandata jako loš instrument za korist građana a odličan za vas i vaše stranačke interese. Građani su na rubu egzistencije a vi ih „ucjenjujete“ zarad vaše predizbone kampanje. Okrenite se penzionerima, socijelno ugroženim, ljudima koji zavise od tuđe njege kao i nezaposlenima. Oni su prioritet a ne stranački zvaničnici čijim se firmama ispaćuju stotine hiljada maraka podsticaja.

  Autor: Pokret SPD Brčko

  Čitano

  Povezani članci