Pokret SPD Brčko: Subvencije na komunalije i moratorij na kredite fizičkim i pravnim licima

Pokret SPD Brčko podržava napore Kriznog štaba i Vlade Brčko distrikta BiH za stabilizaciju stanja, s obzirom na teško stanje izazvano pandemijom korona virusom.

Stanje je pod kontrolom, a i građani sve više daju podršku ovim aktivnostima i poštuju mjere Kriznog štaba.

Mi prijedloge Vlade da se pomogne radnicima koji su u toku krize ostali bez posla smatramo tek početnom mjerom kao prva pomoć, kad je riječ o oslobađanju od poreza i doprinosa na plate, mi uz usvajanje budžeta očekujemo od vlasti i paket mjera za ublažavanje socijalnog stanja i pomoć privrednicima i održavanju radnih mjesta.

Mi smatramo da bi među prvim parcijalnim mjerama trebalo donijeti i odluke o subvencioniranju komunalnih usluga za najugroženije kategorije za mart mjesec, a i dalje ako se kriza produbi, time bi se pomoglo i građanima a i komunalnom preduzeću u održavanju likvidnosti.

Takođe, smatramo kao urgentnu mjeru da Vlada obavi razgovore sa svim bankama i agencijama za bankarstvo da u distriktu BiH na jednobrazan način se reguliše pitanje odgode plaćanja rata kredita koju daju članovi entitetskih agencija.

Smatramo da se odgoda plaćanja kredita na tri mjeseca mora omogućiti svakom fizičkom i pravnom licu, bez dozvole da banka određuje kome će dati tu mogućnost, što bi na kraju se odrazilo kao privilegija a ne pomoć.

U susjednoj Srbiji takve odluke su već donesene i radi se na njihovom sprovođenju.

PODUZETI SVE MJERE PROTIV LICA KOJA SE NE PRIDRŽAVAJU MJERA SAMOIZOLACIJE

Pozdravljamo odluku Kriznog štaba da se obznane imena lica koja ne poštuju mjere samoizolacije koje su im naložene, a ako je u skladu sa uredbama Agencije za zaštitu ličnih podataka, i predlažemo da se takva lica smjeste u karantenu u šatore na stadionu Jedinstva, kao mjera kućnog pritvora.

PAKETI POMOĆI NAJUGROŽENIJIM GRAĐANIMA

Na kraju ponavljamo da ne odustajemo od zahtjeva da se isporuče paketi sa osnovnim prehrambenim potrepštinama i higijenskim sredstvima najugroženijim kategorijama, a to su posebno penzioneri sa penzijama do 500 maraka, lica koja su ostala bez posla usred ove krize, socijalno ugroženim kategorijama, kao i licima u čijoj porodici nema ni jednog zaposlenog lica, jer svi oni su suočeni sa posljedicama pandemije korona virusa i trebaju dodatnu pomoć.

U Banjaluci je već podijeljeno 500 paketa sa 16 životnih namirnica kao i u niz drugih općina, tako da ne vidimo razlog da Brčko ne slijedi njihov primjer.

Autor: Pokret SPD Brčko

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× eight = fifty six