More

  Pokret SPD Brčko: Stop stranačkom predizbornom zapošljavanju i stvaranju uhljeba u BD BiH

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Pozivamo građane da nam se pridruže u potpisivanju ove peticije koju možete pronaći na linku https://www.change.org/p/skup%C5%A1tina-br%C4%8Dko-distrikta-bih-stop-strana%C4%8Dkom-predizbornom-zapo%C5%A1ljavanju-i-stvaranju-uhljeba-u-br%C4%8Dko-distriktu-bih?recruiter=1133818549&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=share_petition&recruited_by_id=5bbc6530-cbf9-11ea-972c-974c0905f76e&utm_content=fht-23623959-en-gb%3A1 kako bi zaustavili predizborno stranačko zapošljavanje i stvaranju stranačkih uhljeba i glasačke mašinerije. Vrijeme je da se stane u kraj ovakvim postupcima i da se mladima pruža jednaka šansa na konkursima, kako bi spriječili njihov odlazak na zapad u zemlje EU i omogućili im ostanak u njihovoj zemlji.

  STOP stranačkom predizbornom zapošljavanju i stvaranju uhljeba u Brčko Distriktu BiH

  Pokret socijalne pravde i demokratije je u apelu  vlasti za uvođenje moratorija na zapošljavanje u institucijama koje se finansiraju iz budžeta (javne ustanove, zavodi, fondovi i javna preduzeća) dobio snažnu podršku javnosti što nas obavezuje da pokrenemo peticiju da se uz podršku građana sa ovom inicijativom podnese i zahtjev za uvođenje moratorija na zapošljavanje kako Vladi tako i Skupštini Brčko Distrikta BiH. Predlažemo HITNO usvajanje slijedećih zaključaka:

  Član 1.

  Uvodi se moratorij na sve vrste zapošljavanja u javnim institucijama Brčko Distrikta BiH koje se finasiraju iz budžeta (javne ustanove, zavodi, fondovi i javna preduzeća) počev od augusta 2020. godine, tri mjeseca prije održavanja lokalnih izbora i to sve do uspostave vlasti nakon izbora, konstuisanjem skupštine i izborom nove Vlade BD BiH.

  Član 2.

  Ugovori na određeno vrijeme u institucijama člana 1. ovog zaključka prestaju da važe po njihovom isteku i neće se moći više zaključivati sa istim zaposlenicima bez obzira na pravni osnov i razloge za njihovo zaključivanje u prethodnom periodu.

  Član 3.

  Izuzetak od primjene ovog moratorija iz člana 1. ovog zaključka odnosi se na zapošljavanje po redovnim godišnjim planovima u pravosuđu, policiji, odjelu za obrazovanje (kao npr. nastavni kadar za odvijanje nastave), odjelu za javnu sigurnost i JU MEDICINSKI CENTAR BRČKO i to na neodređeno vrijeme. Takođe, izuzetkom mogu se angažovati na određeno vrijeme zaposlenici u potrebi borbe protiv epidemije virusa COVID-19 i za potrebe priprema izbornog procesa vezano za revidiranje briračkih spiskova za stvaranje fer i demokratskih izbora te kako bi se izvršila revizija fiktivnih prijava što bi dovelo do ušteda u budžetu u socijalnim davanjima i troškovima zdravstvene zaštite itd. Sva zapošljavanja na određeno vrijeme koja se mogu zaključivati u navedenim izuzetcima odobriti će skupština na prijedlog Vlade.

  Član 4.

  Kako bi se obezbjedio kontinuitet zapošljavanja mladih u Distriktu omogućiće se zapošljavanje pripravnika u redovnoj proceduri prema već usvojenim planovima zapošljavanja pripravnika.

  Član 5.

  Za nadzor na provođenje ovog zaključka zadužuje se gradonačelnik i Vlada BD BiH, posebno inspektorat, uz obavezu Vlade da jednom mjesečno izvještava Skupštinu BD BiH i javnost na transparentan način.

  Pokret SPD osjeća potrebu za pokretanjem ove peticije iz razloga da bi se spriječilo predizborno stranačko uhljebljavanje u već preskupoj i natrpanoj administraciji čija se reforma najavljuje godinama bez pomaka u cilju kupovine glasačkog tijela i stvaranje izborne glasačke mašinerije. Smatramo da se na taj način ne daje ista šansa za sve mlade što rezultira njihovim masovnim odlaskom u zemlje zapada i odlivom mozgova a što sebi ne bi smjela priuštiti nijedna razvijena, moderno uređena zemlja a kamoli Bosna i Hercegovina kao zemlja u tranziciji. Kao primjer vam dajemo iskustvo jednog našeg člana koji je javno progovorio a što je nakon objave na Brčanskom forumu naišlo na podršku velikog broja građana a njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

  „Stranački uhljebi su me otjerali u bijeli svijet na kruzere. Ovi izbori su još jedna šansa da mladi slične sudbine ostanu u svojoj državi i svom gradu

  U današnje vrijeme smo svjesni problema oko zapošljavanja odnosno stranačkog zapošljavanja. Svako od nas mladih je to osjetio i svi znaju o tome ali niko ništa ne preduzima. Nažalost i ja sam jedan od onih koji je na svojoj koži osjetio  pogubnost stranačkog zapošljavanja. Naime diplomirani sam pravnik po struci, te od svojih pet godina kojih je prošlo od mog diplomiranja imam samo godinu volonterskog staža i to sam uspio isključivo iz razloga jer ovi stranački kadrovi, djeca i rođaci zvaničnika ne volontiraju, jer je to bez naknade. Javljao sam se na desetine konkursa pa čak i na poslove gdje se traži srednja stručna sprema kao i na konkurse sa mojojm vss ali uzalud,unaprijed je sve određeno. Nakon mnogo odbijenica odlučio sam da se prijavim na rad na brodu te sam bez problema prošao intervju na engleskom jeziku. Prvi intervju gdje nije bilo bitno stranačko opredjelenje ili pak da li sam ja nečiji rođak. Ovo je bio jedini prihod koji sam uspio ostvariti mojim radom na kruzerima po bijelom svijetu, jer nisam vrsta osobe koja želi da živi  na grbači svojih roditelja koji su također oboje nezaposleni a također nisam ni stranački uhljeb.  U timu SPD gdje nas je sve više mladih od kojih je većina sa sličnim sudbinama odlučni smo da ovo stanje mijenjamo. Ima nas sve više i sa puno energije i odlučnosti  želimo u novembru izboriti se za vlast koja će nam obezbijediti mogućnost da ostanemo u našem gradu i gradimo svoju egzistenciju. Zato prvi korak je moratorij na zapošljavanje jer se ovim zapošljavanjem pogotovo na određeno vrijeme samo kupuju glasovi lažnim obećanjima da će biti stalno zaposleni ako uzmu stranačku knjižicu,stim što mi je žao onih koji na to nasjedaju a sem toga posebno me ljuti ponašanje mladih koji vidim na stranačkim konferencijama  novih koalicija koje se zaklinju da će to stanje u zapošljavanju promijeniti a eto koliko čujem već su ućutkani dobivenim poslovima po ugovoru na koji mjesec ali o njima ovom prilikom samo  toliko. Pozdravljam odluku državnog parlamenta da na nivou države uvede moratorij na zapošljavanje međutim kod nas to može samo supervizor  kome smo se obratili kao autoriteu da ovome stane na kraj i da dobijemo konačno šansu da ravnopravno učestvujemo na konkursima za posao mi brčaci posebno,jer nas nema  nigdje poslednjih godina.” Armin Čehić

  Autor: Pokret SPD Brčko
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img