More

  Pokret SPD Brčko: Otvoreno pismo supervizoru

  spot_imgspot_img

  Poštovani gospodine Scanlan,

  Prije svega želimo istaći vašu predanost pokretanju pozitivnih procesa u Brčko Distriktu BiH što je javnost prepoznala i podržala još od vašeg insistiranja na hitnom uvođenju fiskalnih kasa, registru zaposlenih u javnom sektoru, a posebno izmjenu zakona o izvršenju budžeta, zakonu o fondacijama i udruženjima kako bi se stalo u kraj netransparentnom trošenju budžetskih sredstava kroz grantove te aktviranju ureda za korupciju. Sve navedeno je godinama zapušteno kao i reforme koje su u zastoju u nizu oblasti. Mi u Pokretu SPD Brčko od naše pojave na sceni smo podržavali vlast u pozitivnim aktivnostima kojih je bilo tokom pandemije virusa korona i to bez ikakvog politiziranja.

  Međutim, naše obraćanje vama je usmjereno na nekoliko važnih zakonodavnih reformi jer smo uvjereni da vi to sa svojim autoritetom možete pokrenuti. Apelujemo da se odmah i bez odlaganja pokrene donošenje zakona o sukobu interesa u Distriktu BiH, uvažavajući i prepreke zbog zastoja u ovoj oblasti zbog neefikasnosti toga zakona na nivou države. Stanje u ovoj oblasti u Brčkom je izmaklo kontroli jer izabrani zvaničnici i poslanici, pogotovo članovi njihovih porodica ostvaruju enormne podsticaje i razne povoljnosti iz javnih sredstava i to u milionskim iznosima u toku njihovih mandata. Tu analizu vam mi možemo predočiti i s time se mora stati u kraj o čemu već stidljivo najavljuju i zvaničnici Distrikta BiH kroz određene aktivnosti gradonačelnika i predsjednika skupštine kad je riječ o primanju plata i naknada po više osnova iz javnih sredstava. Naš apel je da se nova riješenja za zakon o sukobu interesa pripreme za novi saziv Vlade nakon lokalnih izbora jer postojeći saziv je nažalost sve ovo i priredio u vrijeme pandemije što je vidljivo u dodjeli sredstava pomoći privredi za suzbijanje posljedica nanesenih COVID-19 virusom, gdje prednjače porodične firme poslanika iako im nije zabranjen rad, za vrijeme pandemije dodjeljena su im sredstva u iznosu preko 100 hiljada maraka na mjesečnom nivou pomoći. Takođe apelujemo i na pripremu zakona o ispitivanju porijekla o imovini gdje bi uz pomoć međunarodnih eksperata  dobili po europskom modelu zakon LEKS SPECIJALIS kao buduća rješenja u BiH što bi takođe imalo primjenu nakon izbora. Krajnje je vrijeme pogotovo u Distriktu BiH za ovakve korake jer se društveno i privatnno pomiješalo u interesima znatnog broja pojedinaca što opterećuje snažniji razvoj Distrikta.

  I na kraju poseban naglasak prije lokalnih izbora bi stavili na uvođenje tehničkih inovacija i drugih kontrolnih mehanizama u izborni proces u Distriktu BiH kao pilot projekt za čitavu BiH jer je nerealno očekivati donošenje ovih izmjena na državnom nivou. To se prije svega odnosi na elektronsko glasanje ili druge tehničke inovacije u procesu glasanja i pogotovo prebrojavanja listića na biračkom mjestu ili na centralnim mjestima koje odredi centralna izborna komisija te postupku izbora i radu biračkih odbora i uspostavi biračkih spiskova koji su opterećeni fiktivno prijavljenim glasačima, što se pokazalo na primjeru pacijenata iz drugih općina tokom pandemije. Za sve ove intervencije na kredibilitet narednih izbora ima još vremena i zato smo se odlučili uputiti vam ovaj apel uz našu veliku zahvalnsot za procese koje ste već pokrenuli.

  Čitano

  Povezani članci