More

  Pokret SPD Brčko: Očekujemo velike korake i aktivnosti u radu Vlade i Skupštine prije lokalnih izbora

  spot_imgspot_img

  Ubrzati reforme u svim segmentima Brčko distrikta BiH

  Nakon višegodišnjeg lutanja i praznih obećanja reforme se moraju brže i odlučnije provoditi. Pokret socijalne pravde i demokratije Brčko još u vremenu prije korone je pokrenuo niz inicijativa u cilju poboljšanja postojećeg stanja i provođenju reformi u gotovo svim segmentima života u Brčko distriktu BiH. Zadovoljni smo da se neke od naših inicijativa pokreću, a poneke već i realizuju, a posebno što je novim zakonskim rješenjima zaustavljena pomama netransparentnog dijeljena grantova od strane skupštinskih poslanika, te što se radi na uređenju oblasti djelovanja udruženja i fondacija.

  Uvesti registar sa transparentnim podacima za zaposlene u javnom sektoru

  Istina je da smo pored uvođenja registra zaposlenih u javnom sektoru pokrenuli inicijativu da se u tom registru za javne službenike i izabrane zvaničnike navedu i drugi podaci, prije svega visina prihoda koje ostvaruju, njihovi imovinski kartoni i njihovih bližih srodnika kao i gdje i kada su stekli diplome na način kako je već to uvedeno u kantonu Sarajevo.

  Usvojiti Zakon o porijeklu imovine i staviti u funkciju Ured za korupciju

  Pokret SPD Brčko očekuje od vlasti Distrikta BiH brže uvođenje u funkciju Ureda za korupciju kao i donošenje Zakona o sukobu interesa o čemu se poslije našeg obraćanja izjasnio i supervizor Scanlan prilikom nedavne posjete Brčkom, te donošenje Zakona o porijeklu imovine kao LEKS SPECIJALIS i pokusno rješenje za cijelu BiH. Mi u Pokretu SPD ćemo nastaviti istraživanje i analizu o prihodima izabranih zvaničnika koji se ostvaruju iz budžeta BD BiH u posljedna dva mandata u kojima se nije primjenjivao Zakon o sukobu interesa. Tom prilikom pojedini izabrani zvaničnici su ostvarili prihode za sebe i članove svojih porodica po raznim osnovama čime je na taj način oslikana bahatost jednog broja zvaničnika koji su svoju moć i ovlaštenja iskoristili za bogaćenje sa leđa građana Brčko Distrikta BiH.

  Izdvojiti dodatna sredstva za pomoć pogođenim socijalnim kategorijama stanovnika

  U vrijeme najveće posleratne krize koja je zahvatila BiH, ali cijeli svijet, mora se iznaći više sredstava za socijalna davanja. Pokret SPD Brčko je zadovoljan činjenicom da je na osnovu naše inicijative izdvojen jedan milion maraka za pomoć nezaposlenih lica registrovanih na Zavodu za zapošljavanje Brčko. Isto tako, i dalje insistiramo i mislimo da vlast ima mogućnosti da za socijalno ugrožene i penzionre izdvoji dodatna sredstva za jednokratne pomoći, kao i sredstva za boračke populacije, porodice koje imaju članove sa tuđom njegom kao i radnike koji su ostali bez posla ’92 godine čiji programi pomoći nisu u potpunosti realizovani.

  Nagraditi naše heroje koji su stojali na prvoj liniji odbrane od virusa COVID-19

  Podržavamo zahtjeve da se onima koji su prvom valu pandemije stojali na prvoj liniji odbrane od zdravstvenih radnika, policije, javne sigurnosti do radnika komunalnog preduzeća i Crvenog krsta koji su danonoćno radili na uspostavljanju mjera za zaštitu stanovnika Brčko Distrikta BiH isplati jednokratna novčana nagrada.

  Dodatno analizirati i pronaći način kako pomoći malim biznisima od posljedica pandemije

  Na kraju apelujemo na Vladu BD BiH da posebno analizira poziciju malih biznisa s obzirom da je veliki broj zaposlenih u ovoj oblasti ostao bez pomoći u postojećim kriterijima ili je ona bila simbolična u iznosu od nekoliko stotina maraka, dok su pojedini izabrani zvaničnici za svoje obiteljske firme za samo mjesec mart obezbjedili novčanu pomoć u iznosima od stotinu hiljada maraka, iako im nije bio zabranjen rad, što nije ostalo nezamijećeno u javnosti. Iako im nije bio zabrabnjen rad, mi insistiramo na olakšicama u pogledu oslobađanja zakupa, komunalnih taksi i sl. te fleksibilnijih kriterija po kojima bi i ova kategorija ostvarila pomoć Distrikta jer su oni do sada ispunjavali svoje obaveze prema društvu. Ne želimo da ih gledamo na evidenciji ZZZ Brčko ili sa spakovanim koferima na putu bez povratka tražeći sreću negdje van Brčkog i BiH, kao što je je to učinio veliki broj Brčaka.

  Takođe, pozdravljamo odluku da se u rebalansu izdvoje sredstva za pomoć JP Luka Brčko, što je takođe bila jedna od naših inicijativa.

  Autor: Pokret za SPD Brčko

  Čitano

  Povezani članci