More

  Pokret SPD Brčko: Obezbijediti uslove za fer izbore u Distriktu

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Nakon podizanja optužnica protiv članova biračkih odbora u Brčko distriktu BiH pred nadolazeće izbore, smatramo da je neophodno obezbjediti angažovanje svih relevantnih uslova za poštene izbore u Brčkom, jer smo se u prethodnom periodu susretali sa anomalijama koji utiču na interes građana da učestvuju na izborima.

  Sve se manje vjeruje u kredibilnost izbornog procesa ali ohrabruje najava supervizora Scanlana da će se uključiti u ove procese.

  Naš apel je da zajedno sa CIK-om i vlastima Brčkog i pored manjkavosti izbornog zakona se stvore uslovi da se obezbjede demokratski i fer izbori gdje bi brčko Distrikt BiH bio pilot projekt za poboljšanje procesa u cjelokupnom izbornom postupku.

  Mi u Pokretu SPD Brčko želimo biti inicijatori u tom smislu da očekujemo šire rasprave na ovu temu već u slijedećem mjesecu a mi ovim putem nudimo samo neke prijedloge koje bi spriječile zloupotrebu i bolju kontrolu izbornog procesa kako bi se građani motivisali za izlazak na izbore i kako bi vrtaili njihovo povjerenje u izborni proces.

  Revidiranje biračkih spiskova

  Naš prvi prijedlog je da se birački spisak potpuno isčisti od fiktivnih prijava i mrtvih „koji glasaju“. To je moguće učiniti na način organizovanjem posebne grupe za reviziju, obzirom da je za vrijeme korone se pokazalo da su ovdje mnogi prijavljeni iz susjednih općina iz različitih motiva, zdravstvo, dječiji doplatak, druga socijlna primanja, zaposlenje, podsticaji itd. što dodatno i opterećuje budžet Brčkog. Na biračkim spiskovima se nalaze više hiljada njih koji vladjuće partije organizuju i dovode u različitim prevoznim sredstvima što ovdje nikome nije tajna. I sam supervizor se začudio što za izbore ima registrovanih preko 80 hiljada punoljetnih stanovnika a po popisu nema toliko stanovnika u Distriktu BiH. Krajnje je vrijeme da se provede istinska revizija biračkih spiskova jer za to ima još vremena.

  Dodatno osigurati ispravnost izbora svim mogućim tehnološkim kapacitetima

  Drugi prijedlog je da se popravi proces na sam dan izbora i to u nekoliko pravaca. Pošto nema vremena za uvođenje elektronskog glasanja, vratimo se na one tradicionalne principe sa otiskom kažiprsta da Košutić, protiv kojeg je podignuta optužnica u Brčkom prošle sedmice za zloupotrebu položaja u biračkom odboru, i niz takvih ne bi glasalo na izborima umjesto vas . Mislimo da možda nije izgubljeno ni vrijeme za tehniku skeniranja glasačkih listića ali to opet ostavljamo vlastima brčko Distrikta BiH da sagledaju kao mogućem pilot projektu koji bi se izveo u Distriktu. Podržavamo i inicijativu SDS-a Brčko za uvođenjem nadzornih kamera na biračkim mjestima.

  Dodatna edukacija i izbor biračkih odbora preko preko nevladinog sektora

  Naš poseban fokus su birački odbori koje treba dodatno educirati i bolje novčano stimulisati i regrutovati iz redova mladih i ne dozvoliti nikakve promjene sastava biračkih odbora u posljednjih 15 dana pred izbore jer su tu najveće zloupotrebe. Zato treba obezbjediti što veći broj kandidata za izbor te onemogućiti promjene u sastavu biračkih odbora neposredno pred izbore kako se to do sada radilo. Sastav se određuje sa liste koja je dostavljena od strane ovlaštenih predlagača sa svim imenima izbornoj komisiji koja inače sa nevladinim sektorom treba obezbjediti što više kandidata za biračke odbore a ne samo političke stranke što dovodi do evidentnih zloupotreba u radu biračkih odbora i regularnosti izbora.

  Spriječiti trgovinu članovima biračkih odbora

  Posebna zloupotreba je u dosadašnjoj praksi da političke stranke razmjenjuju imena članova biračkih odbora nakon utvrđenog rasporeda članova po strankama i nezavisnim kandidatima tako da dobijemo jednonacionalne biračke odbore čime se stvaraju mogućnosti za veće zloupotrebe i manju mogućnost kontrole izbornog procesa bez obzira na prisustvo stranačkih posmatrača. Takođe želimo skrenuti pažnju i upozoriti na prisustvo nezavisnih kandidata naročito sa listi za manjine koji se uz podršku stranaka prijavljuju da bi svoje kvote za biračke odbore ustupili strankama koje su ih podržale a na izborima završe sa nekoliko glasova simbolično od svoje porodice tek zbog forme njihovog učešća na izborima.

  Obezbijediti maksimalan nadzor nakon zatvaranja biračkih mjesta i prilikom utvrđivanja rezultata

  Tako je naš slijedeći prijedlog da pored stranačkih posmatrača na ovim izborima uz aktivno posredovanje supervizora i OSCE-a u Distriktu BiH kao pilot projektu se obezbjede posmatrači od strane nevladinih organizacija, sa kojim bi u pripremi i educiranju OSCE direktno sarađivao i čije prisustvo i ovlaštenja bi naročito bila značajna nakon zatvaranja biračkih mjesta, prebrojavanju listića i utvrđivanju rezultata kako za političke subjekta tako i za kandidate na listama gdje su evidentne mnogobrojne zloupotrebe kao i kod utvrđivanja nevažećih listića. Predlažemo da se nakon zatvaranja birališta sačini zapisnik i utvrdi broj listića i glasača koji su pristupili glasanju a da se konkretno brojanje obavi na centralnom mjestu koji odredi Izborna komisija Brčko Distrikta BiH na sličan način i po postupku kao i za brojanje listića prispjelih iz inostranstva uz jasnu definisanu nadležnost biračkih odbora i posmatrača sa svih birališta što bi po našem mišljenju bilo mnogo objektivnije i poštenije u odnosu na postojeće stanje.

  Uvesti moratorij na zapošljavanje u ovo predizborno vrijeme

  Predlažemo da se uspostavi moratorij na zapošljavanje u ovom predizbornom periodu u javnim institucijama a pogotovo u javnim preduzećima te da se od augusta ne zapošljavaju nova lica izuzev u hitnim slučajevima u zdravstvu ili školstvu gdje se urgentno mora popuniti nedostatak kadra. Poznato je već da se ugovorima o povremenim poslovima i na slične načine u predizborno vrijeme stvara glasačka mašinerija iako su javne institucije preopterećene viškom radne snage i već dugo godina se čeka reforma javne administracije.

  Spriječiti manipulaciju kandidata preko lista za manjinu

  I na kraju ovih naših inicijalnih prijedloga za poboljšanje izbornog procesa u Brčko Distriktu BiH prije očekivanih izbornih reformi, neophodno je se pozabaviti pitanjem kandidovanja i izborom predstavnika manjina u skupštini BD BiH jer već sada imamo najave da će desetine kandidata konkurisati za dva mjesta nacionalnih manjina. Potrebno je uporediti kadidate manjina kojih zastupaju sa popisom stanovništva u Brčkom gdje će biti lako uočiti da tih manjina gotovo da i nema. Takođe je potrebno utvrditi za koju nacionalnost su se ti kadidati izjasnili na zadnjem popisu. Vidljivo je da poboljšanje statusa manjina koje predstavljaju poslanici gotovo da nema, osim romske manjine koja postoji ali zbog manjkavosti sistema nema svoga predstavnika. Krajnje je vrijeme da sada kada se donosi zakon o nacionalnim manjinama ta oblast i uredi.

  Pokret SPD će istrajavati na poboljšanju ambijenta u svim porama društva bez upiranja prsta u krivce za postojeće stanje jer smo uvjereni da većina građana Distrikta BiH izražava nezadovoljstvo postojećim stanjem pogotovo kada je riječ o izabranim zvaničnicima gdje jedan veliki broj njih svoju odgovornost prema građanima podređuju vlastitim i stranačkim interesima.

  Zbog nepovjerenja u pravilnost izbornog procesa veliki broj građana  nije voljan iskoristi svoje građansko pravo i izaći na glasanje kako bi se promijenilo postojeće stanje.

  Zato bi svi mogući čimbenici koji mogu promijeniti stanje trebali da ulože maksimalne napore u ovo malo ali dovoljno vremena za promjenu atmosfere koje građani već duže vremena iščekuju.

  Ovo pismo je upućeno na adresu supervizora za Brčko, OHR-a, OSCE-a, Američke ambasade te Vlade Brčko Distrikta BiH.

  Autor: Pokret SPD Brčko
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img