More

  Pokret SPD Brčko: Krenite sa socijalnim mjerama prema ugroženim kategorijama stanovništva

  spot_imgspot_img

  Ponovo apelujemo Kriznom štabu i Vladi Brčko distrikta BiH da se pomogne najugroženijim kategorijama, naročito penzionerima u plaćanju komunalnih usluga.

  Pokret SPD Brčko skreće pažnju da u vrijeme rasprava o obračunu komunalnih usluga u martu, Vlada već sada može da se uključi u tu priču, na taj način da aktivira predviđena sredstva iz budžeta u iznosu od 830 hiljada maraka predviđena kao subvencija za socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

  ISPLATITE SUBVENCIJE KOMUNALNIH USLUGA SOCIJALNO UGROŽENIM KATEGORIJAMA, IZBJEGNITE GUŽVE NA BLAGAJNAMA

  Pored potrebene finansijske pomoći na taj način bi izbjegli i gužve na blagajni Komunalnog čime bi se spriječilo izlaganje mogućnosti zaraze korona virusom rizičnih kategorija građana pogotovo penzionera.

  Takođe bi doprinijeli finasijskoj stabilnosti ovog preduzeća u kriznim vremenima.

  Pored toga tražimo da se u rebalansu budžeta u oktobru obezbijede sredstva za još jedan transfer za subvencije komunalnih usluga jer se na jesen po mišljenjima pojedinih stručnjaka pretpostavlja da bi mogao doći novi val pandemije, čime bi Vlada na vrijeme ublažila posljedice i finansijski potpomogla i socijalno ugrožene kategorije stanovništva a i Komunalno.

  Mi u Pokretu SPD smatramo da se za ovu poziciju mogu vrlo lako naći sredstva a jedan od prijedloga je usmjeriti izdvojenih 700 hiljada maraka predviđenih za zapošljavanja na određeno vrijeme u javnom sektoru koja nemaju smisla s obzirom da i postojeća administracija radi u plaćenim odsustvima i redukovanom radnom vremenu te imamo nedovoljno angažovanu administraciju.

  ISPLATA JEDNOKRATNE POMOĆI ZA PENZIONERE

  Upućujemo ponovni apel i za isplatu jednokratne pomoći penzionerima u predviđenom iznosu od 1,37 miliona maraka po ustaljenim kriterijima i to je već u maju mjesecu jer nema vremena za odgađanje jer su se posljedice pandemije odrazile na svako fizičko i pravno lice.

  UŠTEDAMA OBEZBiJEDITI 2,5 MILIONA MARAKA ZA SOCIJALNO UGROŽENE KATEGORIJE

  Pokret SPD Brčko će u daljnim analizama predložiti reduciranja materijalnih troškova gdje se može obezbjediti bar 2,5 miliona maraka.

  Pored svega toga uvažavamo okolnosti da se u Brčko distriktu BiH za socijalna davanja izdvaja možda i najviše na prostoru BiH, međutim u ova teška vremena potrebna su dodatna izdvajanja za potrebe socijalno ugroženih kategorija kao što su penzioneri, nezaposleni, boračka populacija, porodice sa osobama sa posebnim potrebama, radnici koji su ne svojom krivicom ostali bez posla ’92 itd.  

  SUBVENCIJE NA POREZ NA NEKRETNINE

  Podržavamo i najavu subvencioniranja poreza na nekretnine a naš je prijedlog da se subvencioniraju porezi na nekretnine do iznosa od 100 maraka čime bi najviše dobili građani koji imaju kuće i stanove standardnih veličina za porodične potrebe i što bi finansijski rasteretilo njihov kućni budžet.

  KRAJNJE JE VRIJEME DA SE VLADA ODUPRE INTERESNIM LOBIJIMA ZA ŠTO IMAJU NAŠU PUNU PODRŠKU

  Pokret SPD Brčko je već ranije upozoravao Vladu BD BiH na borbu farmaceutskih lobija u BiH i bili smo potpuno u pravu kada su se koplja lomila preko Brčko distrikta BiH oko dozvole za uvoz ruskih lijekova koji nisu prošli zbog cijene i kvaliteta ni pored snažnog pritiska lobija u javnom zdravstvu Republike Srpske.

  Sada iz federalnog lobija se najavljuju iranski lijekovi gdje imamo isto mišljenje, da naši građani ne mogu biti poligon za eksperimentisanje, niti naši zvaničnici iz distrikta ne smiju biti učesnici u tim procesima.

  Takođe upozoravamo Vladu da ne saginje leđa pred naftnim lobijima i da je potrebno u distriktu uvesti mjere maksimalnih marži kao što su to učinili entiteti.

  Naši građani kao i privrednici a posebno poljoprivrednici, ne smiju da plaćaju veće cijene u odnosu na ostatak države gdje je gorivo u prosjeku jeftinije do 20 feninga po litri, čast izuzecima koji uvažavaju cijene iz entiteta i na našem tržištu.

  Zbog toga očekujemo snažan iskorak Vlade da se odupre ovim lobijima koji su začešljali da i u odsutnosti tih mjera traže svoj interes.

  Mi smo spremni zajedno sa skupštiskim poslanicima i članovima Vlade BD BiH koji su već najavili svoju intezivnu aktivnost na nadzoru provođenja ovih mjera, sve ovo pratiti i ukazivati na eventualne propuste.

  HITNO USVAJANJE NOVIH MJERA I PROVOĐENJE ISTIH JER MJESEC MAJ NAM JE NA PRAGU

  Želimo suradnju sa svim onima kojima je interes građana Brčkog u prvom planu i opet naglašavamo da podržavamo gradonačelnika i Vladu BD BiH u mjerama koje su do sad poduzeli, kao i najave predsjednika Skupštine da je spreman se uhvatiti u koštac sa ovim izazovima i to što prije jer maj nam već kuca na vrata.

  Autor: Pokret SPD Brčko

  Čitano

  Povezani članci