Pokret SPD: Brčko je temelj Bosne i Hercegovine

    Autor: Pokret SPD Brčko

    Ovih dana u preizborno vrijeme svjedoci smo izlijeva ljubavi od strane političkih lidera iz jednog od entiteta prema Brčko Distriktu BiH i svojatanja Distrikta a koje istovremeno visoki zvaničnici Distrikta podržavaju u ime entiteskih interesa. Tako se pored svakodnevnih problema, lošeg ekonomskog razvoja, teške socijalne slike stanovništva, oronulog zdravstva, zaostalih reformi, odlaska mladih itd. oni više brinu o entitetskim obilježjima, kako ih isticati u Distriktu te raspravama da li je Brčko imovina tog entiteta. Svakako zaboravljaju da oni predstavljaju sve građane Distrikta te da su pred najvišim zakonodavnim tijelom Brčko Distrikta BiH položili zakletvu da će raditi u interesu svih građana bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

    Sa druge strane iz drugog entiteta nema ni pomena Brčko Distrikta BiH ni pomena naše sredine. Isto tako i državne institucije na Distrikt gledaju kao nužno zlo pa nam tako pri raspodjeli pomoći tokom pandemije ili povoljnih kreditnih aranžmana udjele 1% kao neku sadaku ili milost po nalogu entitetskih vlastodržaca koji od svakog od dva entiteta prepuste nam po 0,5% ne osvrčući se na stidne vapaje svojih stranačkih poslušnika u brčanskoj vlasti. Još uvjek kao jedini zaštitnik pozicije ispred Brčko Distrikta BiH je supervizor i američka ambasada dok od tobože branitelja države BiH ne vidjesmo nikakav znak podrške niti brige.

    Naša poruka gospodi iz Sarajeva i Banja Luke je da je Brčko temelj Bosne i Hercegovine i dokle god funkcioniše Distrikt BiH shodno konačnoj arbitražnoj odluci i jedinom anadmanu usvojenom na Ustav BiH, Bosne ima i biti će je, bez obzira što Brčko jedni svojataju a drugi okreću glavu od njega. Mi ćemo vas na to upozoravati ako to već nisu i ne žele lokalni zvaničnici koji su pored toga što su stranački poslušnici istovremeno u drugom ili trećem stranačkom redu ili stranačkom safu bez ikakvog uticaja u kreiranju politike prema Distriktu BiH što uveliko trpe samo naši građani koji su samo predmet potkusurivanja nacionalnih politika.

    Na kraju i naše upozorenje svima koji u ovo predizborno vrijeme pokušavaju svojatati Brčko i nastupaju sa porukama podjela te narušavaju konačnu arbitražnu odluku da ćemo mi odmah i bez odlaganja se obraćati CIK-u BiH kako bi se sve te pojave sankcionisale i time spriječilo podizanje nacionalnih tenzija. Obzirom da je ova vlast promašila prethodne četiri godine te ništa novo i ozbiljno ne mogu ponuditi građanima za naredni period, sasvim je izvjesno da će nastaviti sa politikom podjela i podizanja tenzija. Svjedoci smo da su vodeće pozicije na njihovim izbornim listama zauzeli isti oni kadrovi koji su prethodnih osam godina doveli ovu sredinu u potpunu stagnaciju i jedine rezultate koje su postigli vezani su za njihov lični, rodbinski i stranački interes uz neviđeno bujanje korupcije i rasipništva preko milijardu maraka kroz samo ovaj posljednji mandat.