More

  Pokret SPD Brčko: Hitna reforma javne uprave i moratorij na zapošljavanje

  spot_imgspot_img

  Pokret socijalne pravde i demokratije Brčko izražava zadovoljstvo reformom javne uprave koju najavljuje Vlada.

  Pokret SPD je u sklopu aktivnosti na davanju amandmana na budžet Brčko distrikta BiH za 2020. god. paralelno pokrenuo inicijativu za reformu javne uprave koja bi bila efikasnija i racionalnija.

  Pokret SPD je sve prijedloge uputio Vladi na samoj raspravi o budžetu te izražavamo zadovoljstvo što su najave iz Vlade o mini reformi javne uprave u jednom dijelu slične našim inicijativama.

  To se posebno odnosi na najavu formiranja pododjela za turizam kao i službe za rad, mada je naša inicijativa mnogo radikalnija za reformu javne uprave.

  Pokret SPD smatra da je neophodno formiranje odjela za rad u kome bi se nalazili pododjel za socijalnu zaštitu i boračka pitanja, što bi dalo poseban značaj svim ovim pitanjima, pogotovo što je već evidentno da pitanje radnog zakonodavstva i odlaska mladih u inostranstvo imaju prioritet i mnogo bi se efikasnije obavljala u okviru jednog odjela u odnosu na prijedlog Vlade da to bude jedna služba u okviru Odjela za zdravstvo, gdje su problemi ionako veliki i nagomilani pa bi pitanje radnog zakonodavstva i statusa radnika bilo sporedno pitanje u takvoj organizaciji.

  FORMIRANJE SAMOSTALNOG ODJELA ZA RAD SA PODODJELIMA

  Na tom planu u potpunosti podržavamo stav Sindikata Brčko i želimo da istraje u pokrenutoj inicijativi.

  Pokret SPD smatra da i bez promjene Statuta Brčko Distrikta BiH i izmjenama i dopunama pojedinih zakona može se izvršiti i ozbiljnija reorganizacija odjeljenja Vlade i javne uprave u cjelini.

  U tom smislu predlažemo da se Odjeljenje za komunalne poslove i Odjeljenje za javne poslove spoje u jedno odjeljenje sa dva pododjeljenja, jer su u ovoj oblasti već formirani J.P. Komunalno i J.P. Putevi koji obavljaju operativne poslove, a pododjeli bi vodili samo politiku i strategije za rad i upravljanje u ovim oblastima.

  Trenutno stanje je puno nedorečenosti u smislu da se s jedne strane isprepliću nadležnosti, a s druge strane nedostaju propisi kojima bi se utvrdile nadležnosti u odjeljenjima u odnosu na javna preduzeća.

  KONAČNO SPROVESTI REFORMU OBRAZOVANJA

  Pokret SPD zahtijeva da se konačno u godini prije izbora provede reforma u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i formiranje javnih ustanova za ove djelatnosti.

  Postojeće stanje da se ove djelatnosti obavljaju u okviru ovih odjeljenja je i dalje neodrživo, a najava ovih reformi traje već 4 godine.

  Naše je stajalište da bi se time racionalizovala mreža osnovnih i srednjih škola zbog upisa sve manjeg broja učenika pa bi se time i obezbijedilo racionalnije i kvalitetnije obrazovanje.

  Pokret SPD je čvrstog opredjeljenja da u pogledu rješavanja statusa mladih u Brčkom neophodno je pored usvajanja najavljene strategije formirati i sekretarijat u okviru Vlade Brčko Distrikta BiH koji bi se bavilo prije svega pitanjima statusa mladih i implementacije ove strategije koja je u uzradi.

  MORATORIJ NA ZAPOŠLJAVANJE TOKOM IZBORNE GODINE

  Pokret SPD je opredjeljenja da se sve ove reforme koje predlažemo mogu ostvariti bez dodatnog zapošljavanja i naš je prijedlog i zahtijev da se ove godine pred izbore uvede MORATORIJ za novo zapošljavanje u javnoj upravi u svim preduzećima i ustanovama Brčko Distrikta BiH.

  Naše je upozorenje da je stanje u pogledu prekomjernog zapošljavanja u ovim institucijama alarmantno.

  Da ne pominjemo činjenicu da su ova zapošljavanja uglavnom stranačka i za podobne, a ne sposobne kadrove.

  Ovom prilikom ističemo činjenicu kojom ovo naše upozorenje potkrepljujemo. Naime, u 2008. godini kod budžetskih korisnika bilo je zaposleno oko 3.100 izvršilaca, a sada u prijedlogu budžeta za 2020. god. predviđeno je više od 2.900, a da se pri tom ne vide i predviđena nova radna mjesta.

  Nakon 2008. god. formirani JP Komunalno Brčko a skoro i JP Putevi Brčko, a i zdravstvo je izdvojeno iz Vlade, nakon čega je u ta javna preduzeća i ustanove otišlo oko 1.000 izvršilaca.

  Znači, vidljivo je da je i kod budžetskih korisnika na istim ili sličnim poslovima na budžetu predviđen isti broj izvršilaca u odnosu na 2008. i 2020. godinu, a da je u javna preduzeća i ustanove za to vrijeme prešlo oko 1.000 izvršilaca, što znači da je za 12 godina u javnoj upravi uposleno gotovo dodatnih 1.000 izvršalaca, a da građani ne vide vidljiva poboljšanja u okviru obavljanja ovih poslova i usluga, sem uhljebljavanja stranačkih kadrova.

  Na ovaj broj još kada dodamo nekontrolisano zapošljavanje po ugovorima o posebnim poslovima i po ugovorima o djelu u svim ovim javnim institucijama, a na šta posebno ovih dana upozorava glavni revizor Brčko Distrikta BiH.

  Smatramo urgentnim i prioritetnim zahtjev za MORATORIJ na sva zapošljavanja u ovoj oblasti dok ne bude kasno.

  Pokret SPD očekuje od Vlade da u predizbornoj godini organizuje stručnu javnu raspravu o reformi javne uprave gdje i tim SPD-a spreman da se neposredno uključi.

  Autor: Pokret SPD Brčko

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty six − = 78

  Čitano

  Povezani članci