Pokret SPD: Brčko distrikt BiH treba da iskoristi svoju ustavnopravnu poziciju u raspodjeli pomoći

  Zahtijevamo da Vlada Brčko distrikta BiH traži od institucija BiH da distrikt bude aktivan učesnik u raspodjeli prilikom dodjele kredita i međunarodnih donacija koje pristižu iz cijeloga svijeta.

  Očekujemo od Vlade i Kriznog štaba da se od institucija BiH zahtijeva da se poštuje i uvažava ustavna pozicija Brčko distrikta BiH i da se obezbijedi aktivno mjesto predstavniku distrikta shodno arbitražnoj odluci te da se u raspodjeli kredita i pomoći utvrdi jasan kriterij za raspodjelu u kojoj iznos ne može ni po jednom kriteriju biti ispod 2%, bilo da je riječ o broju stanovnika ili da je riječ o ugroženosti te se treba oslanjati na primjer raspodjele PDV prihoda.

  - Reklama -

  Nakon velikih poplava 2014. godine taj postotak dodjele pomoći je bio 2% i već tada se to prećutalo, iako postotak raspodjele PDV-a iznosi 3,5%.

  Danas smo svjedoci da se u ovoj priči spominju samo entiteti i da se na mala vrata u te kriterije uvode i kantoni, dok se distriktu nameće milostinja od 0,50% od svakog entiteta u raspodjeli kredita dodijeljenog od strane MMF-a po vrlo povoljnim uslovima.

  Vjerovatno je slična i situacija i sa donacijama koje pristižu u našu zemlju.

  Mi iz Pokreta SPD Brčko apelujemo na Vladu Brčko distrikta BiH da se od državnih institucija u ovim procesima štite interesi, jer je to njihova obaveza u koordinacionom tijelu.

  Obezbijedite aktivno mjesto i predstavnike distrikta ili će se u protivnom nastaviti na taj način devalviranje pozicije distrikta BiH, koje je danas prepušteno licitiranju entiteta, što može imati dalekosežne negativne posljedice u pokušaju smanjenja koeficijenta u raspodjeli PDV-a, gdje već postoje najave za takve poteze.

  Smatramo da je ovo krajnje vrijeme da se uz pomoć supervizora i posredovanje prijatelja iz međunarodne zajednice ponovo učvrsti pozicija Brčko distrikta BiH, dok ćutanjem i sleganjem ramena to sigurno nećemo postići.

  Autor: Pokret SPD Brčko