More

  Pokret SPD Brčko: Apelujemo vlastima da uvedu moratorij na sve vrste zapošljavanja u javnim institucijama

  spot_imgspot_img

  Za četiri godine vlast rasula oko 200 miliona maraka

  Za samo posljednje četiri godine za prekomjerno zapošljavanje i grantove koji su dijelili skupštinski poslanici utrošeno je 200 miliona maraka bez ikakvih vidljih rezultata. Pokret SPD na ovaj način želi iskazati nezadovoljstvo zbog očiglednog haosa u zapošljavanju u javnim institucijama, javnim preduzećima, fondovima i zavodima.

  Nastavak nekontrolisanog stranačkog zapošljavanja

  Nastavlja se nekontrolisano stranačko zapošljavanje i to najčešće na po tri mjeseca odnosno određeno vrijeme i tako u nedogled. Za ovo vrijeme pandemije kao i sada za vrijeme godišnjih odmora je smanjen obim poslova i za već stalno zaposlene. Posebno ukazujemo da se u javnosti bez ozbiljnih analiza i bilo kakvih reakcija i zabrinutosti prihvaćeno saopćenje iz Vlade koja radi na ažuriranju javnog registra zaposlenih u javnom sektoru te da je u njemu po izvještajima portala trenutno zaposleno 4600 izvršilaca a da se za njihova primanja odnosno plaće izdvoji oko 120 miliona maraka na godišnjem nivou.

  Neodrživo stanje koje će Brčko odvesti u finansijski krah zbog pada prihoda

  Smatramo da je ovakvo stanje neodrživo na svim nivoma tim prije što se suočavamo sa negativnim posljedicama pandemije gdje je već zabilježen pad prihoda u prikupljanju kako indirektnih tako i direktnih poreza. Tako će se nažalost ostvariti naše pretpostavke na što smo javno ukazivali na početku pandemije da će se prihodi budžeta smanjiti za oko 25 do 30 miliona maraka s tim da nas po projekcijama ekonomskih stručnjaka ništa bolje ne očekuje ni naredne godine jer se ovo stanje oko virusa korona sve više usložnjava. Pokret SPD svojim analizama ukazuje na pogubnost ponašanja vlasti kao i da se ovakvo stanje rasipništva pogoršalo u posljednje četiri godine s obzirom da je prije toga bio na snazi moratorij za zapošljavanje u javnom sektoru.

  U periodu 2008.-2020. godina zaposleno preko 1300 izvršilaca u skupoj i neefikasnoj administraciji i povećana izdvajanja za plaće preko 40 miliona maraka godišnje

  Podatke koje iznosimo ovom prilikom su alarm vlastima a odnose se na period od 2008. godine kada je započeo proces decentralizacije i izdavanja javnih preduzeća, zavoda i fondova iz javnih službi. Naime u tom periodu je u institucijama budžetskih korisnika bilo zaposleno 3165 izvršilaca za plate za koje je predviđen bruto iznos od 76 miliona maraka. Danas je u javnim institucijama danas zaposleno 4600 izvršilaca sa platnim fondom na godišnjem nivou u iznosu od 120 miliona maraka što pokazuje da je u periodu 2008. do 2020. zaposleno više od 1300 pretežno prekobrojnih zaposlenika dok se za njihove plate na godišnjem nivou izdvaja 44 miliona maraka više nego u periodu 2008. godine. Treba uzeti u obzir i činjenicu da je od 2008. godine znatan broj zaposlenika se penzionisao ili su dali otkaze zbog odlaska na rad u inostranstvo isl. razloga. Tada u tek osnovanom javnom preduzeću Komunalno Brčko je bilo zaposlenih 285 izvršilaca sa planiranim sredstvima za plate u bruto iznosu od 5 miliona maraka. Danas u tom preduzeću je oko 500 zaposlenih pretežno prekobrojnih sa platnim fondom od 10 miliona maraka godišnje. To je plod nekontrolisanog zapošljavanja  prvog direktora komunalnog gdje je samo 2016. godine prije izbora na kojim je učestvovao zaposlio preko 100 zaposlenika uglavnom u administraciji.  Znači za period 2008-2020. broj zaposlenika se gotovo udvostručio kao i iznos predviđen za njihove plate.

  Koliko su poboljšane usluge u odnosu za tako skupu administraciju?

  Pitamo vlast a i građane koliko je se poboljšao kvalitet usluga i šta smo dobili novo za rasipništvo koje nam je u protekloj deceniji vlast priredila od novca građana? U reorganizacijama koje su sprovedene dobili smo gotovo 1500 zaposlenika od čega je veći dio stranačkih uhljeba i sretnika svojih očeva, amidžića, dajdžića bez ikakve reputacije i najčešće potpuno oskudnog znanja. Činjenica je da ovo stranačko uhljebljavanje građane košta 40 miliona godišnje bez ikakvih rezultata pa ako tome dodamo cifru od 10 miliona za grantove koje skupštinski poslanici podijele bez ikakvih kriterija dolazimo do zabrinjavajuće spoznaje kojoj se pod hitno i za sva vremena treba stati u kraj. Napominjemo da poslanici za protekle godine jedino još nisu zaboravili podići svoje paušale i plaće za 500 maraka taman za iznos kojim su odredili najnižu oporezivu plaću. Kada svemu dodamo i najmanje 300 zaposlenih na ugovore na određeno vrijeme u svim ovim institucijama će se broj zaposlenih do izbora premašiti preko 5000 zaposlenih odnoso 1500 prekobrojnih u odnosu na period 2008 godine.

  Nadoknaditi nedostatak medicinara, doktora, inžinjera, arhitekata, informatičara, nastavnog osoblja, prenatrpanu administraciju preusmjeriti u realni sektor

  Poseban apsurd je da u javnim institucijama nedostaje medicinskog osoblja, doktora, inžinjera svih profila, arhitekata, informatičara, nastavnog osoblja kao i deficitarnih radničkih zanimanja kao što su električari, varioci, bravari itd. Pokret SPD se posebno zalaže za zapošljavanje mladih počev od pripravnika koji bi se osposobljavali kao i za program zapošljavanja i samozapošljavanja u realnom sektoru. Obzirom da bi se tih 200 miliona koje je vlast bespotrebno rasula moglo iskoristiti u razvoj privrede i kapitalne investicije taj broj od 1500 prekomjerno zaposlenih bi u relanom sektoru mogli stvarati nove vrijednosti a ne biti dio preskupe javne administracije.

  Očekujemo reakciju supervizora s obzirom da je u Parlamentu BiH izglasan moratorij na zapošljavanje

  Na kraju ovog apela se obraćamo supervizoru za Brčko Distrikt BiH, obzirom da je svojim inicijativama i autoritetom pokrenuo niz značajnih reformi u Distriktu tim prije što su i naše inicijative vezane za zakon o sukobu interesa i izborni proces već uvažene, očekujemo da će i ovaj apel imati odjeka te će biti uloženi dodatni napori i pritisci da se uvede moratorij na sve vrste zapošljavanja u ovo predizborno vrijeme kako bi se spriječilo nerazumno trošenje novca građana i njegove zloupotrebe u stvaranje podobne glasačke mašinerije i kako bi se obezbjedili uslovi za fer izbore. U prilog nam ide i činjenica da je u Parlamentu BiH izglasano uvođenje moratorija na zapošljavanje što bi trebao biti dodatni podstrek aktuelnoj vlasti u Brčkom ali isto tako očekujemo od skupštinske opozicije da pokrene ovu našu inicijativu a mi smo spremni raditi i surađivati s njima na tom planu kao vanskupštinska opozicija. Ostavimo i mladima nadu da će imati jednake šanse za ostvarivanje temeljnog ustavnog prava a  to je pravo na rad u ovoj zemlji a ne na zapadu gdje je većina mladih krenula još prije početka ove pandemije.

  Autor: Pokret SPD Brčko

  Čitano

  Povezani članci