More

  Pojedini vozači za saobraćajne prekršaje duguju i preko 30.000 KM

  - Advertisement -

  Tekst i foto: Adis Mujdanović

  Izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Brčko distrikta, koje su na snagu stupile 20. augusta prošle godine, uvedena je odredba da “prekršajni nalog sadrži pouku da, ukoliko osoba protiv koje je izdat prekršajni nalog prihvati odgovornost i u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga plati polovinu izrečene novčane kazne, oslobađa se plaćanja druge polovine izrečene novčane kazne”.

  “Još uvijek nemamo egzatne pokazatelje kolika je naplativost”, kazao je u razgovoru za Otisak.ba Mile Jurošević, komandir Jedinice saobraćajne policije u Brčkom.

  On procjenjuje da će iznos naplaćenih sredstava biti manji nego što je bio, jer se plaća 50 posto manje, a ponovo neće svi uplatiti taj iznos.

  Izmjenama i dopunama Zakona ukinuta je mogućnost Policiji da prekršajni nalog ostavi na vozilu. On se može uručiti samo lično ili putem pošte.

  “Tako da imamo čitav jedan dio utvrđenih prekršaja zbog nepropisnog parkiranja, gdje građanin bude u zabrani neko vrijeme, sjedne u vozilo i ode a da ne zna da je sankcionisan. Njemu će tek nekoliko dana nakon toga putem pošte biti uručen nalog”, pojasnio je Jurošević.

  Pojedini vozači duguju i preko 30.000 KM

  U 2016. godini Jedinica saobraćajne policije je izrekla novčanih kazni, troškova i taksi u iznosu od oko 1.200.000 konvertibilnih maraka (KM). Od toga je uplaćeno oko 635.000 KM ili 52 posto. Šta je sa onih koji nisu platili?

  “Ima jedan broj sugrađana koji plate kaznu kad dođe momenat za registraciju vozila. Ima jedan značajan broj, i to višestrukih povratnika u vršenju prekršaja, koji poslovično, da se tako izrazim, ne plaćaju svoje kazne i imaju dugova preko 20.000, 30.000 KM. Onda se u postupcima drugih institucija utvrđuje njihova solventnost za plaćanje. Ono što govori naša dosadašnja praksa, većina njih ne plati te kazne”, naveo je Jurošević, dodavši da u ovim slučajevima nadležnost ima i Direkcija za finansije Brčko distrikta.

  Policija u okviru svojih nadležnosti postupa u vidu oduzimanja vozila i isključenja iz saobraćaja takvih osoba.

  “Oni mogu biti lišeni slobode i nakon 12 sati mi njih puštamo. Često ta vozila i nisu njihovo vlasništvo. Ako oni sa tim vozilom ponavljaju vršenje prekršaja, Policija oduzme to vozilo”, kazao je Jurošević na kraju razgovora za Otisak.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  Balkan ugrožen?!

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  26 − = eighteen