More

  Pojavila se nova prevara: Pozovu vas i najave dolazak, nude i poklon

  Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača Srbije (NOPS) posljednjih dana dobija povećan broj prijava potrošača na jednu firmu koja se bavi prodajom od vrata do vrata.

  Ovo nije prvi slučaj prevare potrošača u kojoj im se nudi proizvod uz neki “besplatan” poklon, a kasnije se ispostavi da je cijena višestruko veća od ugovorene prilikom ugovaranja transakcije na vratima vašeg doma.

  – Prilikom pozivanja potrošača u cilju ugovaranja dolaska prodavca na adresu, saopćava im se iznos od 790 dinara mjesečno na godinu dana. Nakon obavljene posjete potrošačima ugovor se znatno promijeni i iznosi nevjerovatnih 99.990,00 dinara!

  Potrošači moraju da pročitaju svaki ugovor prije potpisivanja i da sa povećanom pažnjom pristupe svakom ovakvom slučaju. Nije dovoljno vjerovati, jer postoje i oni “trgovci” kojima je jedino bitno da ostvare profit bez obzira na posljedice – navode iz NOPS-a.

  NOPS je uputio zahtjev firmi koja trenutno vara ljude i upućen im je zahtjev da bez odlaganja prestanu sa ovakvom praksom. Ukoliko ne postupe po zahtjevu, pokrenut će se postupak u cilju zaštite prava potrošača.

  Iz potrošačkih organizacija upozoravaju građane da je najvažnije da robu kupuju od registrovanih prodavaca jer tada mogu da budu sigurni da u slučaju da nešto ne bude u redu, mogu da se zaštite i ostvare svoja prava. Ovog ljeta ima mnogo primjedbi građana koji su žrtve trgovaca koji nude različite proizvode sa zdravstvenim efektima.

  Roba poput prekrivača, masažera i uređaja za čišćenje, koji su dobro obučeni trgovci ranije nudili na prezentacijama, sada se prodaje tako što oni pozivaju kupce telefonom i tako im predstavljaju ponudu koja se “ne odbija”. Obično je riječ o prodaji robe na više rata, uz obavezne poklone, a kada se oni odluče za kupovinu, roba se isporučuje na kućnu adresu.

  U takvim slučajevima, kupci ne uspijevaju da raskinu sporan ugovor niti da stupe u kontakt sa prodavcima. Iz NOPS-a napominju da je važno da kupci znaju da u ovakvim vrstama trgovine postoji zakonski rok od 14 dana za odustanak bez ikakvih posljedica po njih, a ukoliko ne uspiju, mogu da se obrate za pomoć pravnicima koji rade u okviru Savjetovališta za potrošače.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × four = thirty six

  Čitano

  Povezani članci