More

  Pogrešna tumačenja: Saobraćaj teretnih vozila na mostu Brčko – Gunja nije zabranjen

  spot_imgspot_img

  Novinar: Adis Mujdanović

  Mediji i organizacije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj pogrešno tumače Rješenje koje je 24. januara ove godine donio šef Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Goran Pisić.

  Naime, on je donio Rješenje o potpunoj obustavi saobraćaja za teretna motorna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta (graničnog prelaza) Brčko – Gunja, ali ne i na samom mostu, kako navode pojedini mediji i organizacije.

  Kako je tada saopćeno iz Policije, Rješenje je doneseno u cilju zaštite i sigurnosti ljudi i materijalnih sredstava, nakon što je Vlada Distrikta konstatirala da je zbog prelaska teretnih motornih vozila most Brčko – Gunja nesiguran za saobraćaj.

  Potpuna obustava počela je danom donošenja i trajat će do daljnjeg, a provodi se u raskrsnicama ulica Josipa J. Štrosmajera i Bulevar mira (raskrsnica Kuglana), u raskrsnici ulica R. DŽ. Čauševića i Banjalučka (kružni tok Mercator), te na izlazu Savske ulice na Ulicu Pere Marjana.

  “U ulicama u kojima je zabranjen saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse, isti će biti regulisan uz pomoć vertikalne saobraćajne signalizacije – saobraćajni znakovi II-7 i II-6 sa dopunskim tablama (osim vozila javnog gradskog prevoza)”, navedeno je tada u saopćenju.

  Odluka o obustavi na mostu u nadležnosti države

  Odluka o obustavi saobraćaja za teretna vozila na mostu Brčko – Gunja u nadležnosti je države Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da se radi o međunarodnom graničnom prelazu.

  To je prošlog mjeseca potvrdio i šef Odjela za javne poslove u brčanskoj Vladi Sabrija Jašarević, koji je kazao da bi eventualnu odluku trebalo donijeti Vijeće ministara BiH.

  “To je međudržavni most, granični prijelaz. To je iznad ingerencija Brčko distrikta. Granični prijelaz pripada Ministarstvu bezbjednosti BiH”, izjavio je on.

  Pojedini mediji se čude kako i nakon navedenog rješenja mostom saobraćaju teretna vozila, a da im to nije zabranjeno nezvanično je potvrđeno i Otisku iz Policije.

  U praksi bi to trebalo značiti da teretna vozila mogu preći preko mosta i ući u Bosnu i Hercegovinu, ali bi nakon ulaska trebala biti kažnjena zbog saobraćanja ulicama koje su predmet Rješenja Policije.

  Zaključak je da bi vozači teretnih vozila i autobusa koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze preko mosta Gunja – Brčko trebali biti informirani o obustavi saobraćaja, kako bi za ulazak u ovu zemlju koristili neki drugi granični prelaz.

  Inače, navedeno Rješenje Policije doneseno je nakon provedene studije koja je pokazala da je most na rijeci Savi u Brčkom oštećen te da treba obustaviti teretni saobraćaj.

  Vijeće ministara još nije donijelo odluku o obustavi saobraćaja teretnih vozila na ovom mostu, a brčanske vlasti i dalje traže rješenje za ovaj problem koji čini štetu privredi ove lokalne zajednice.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty two ÷ = 14

  Čitano

  Povezani članci