More

  Podsticaji u poljoprivredi: Službenici Vlade Brčko distrikta optuženi za nesavjestan rad u službi

  Zbog povrede propisa o odobravanju podsticaja Brčko distrikt oštećen za preko 200.000,00 KM.

  - Advertisement -

  Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv dvoje službenika Vlade Brčko distrikta BiH zbog nesavjesnog rada prilikom dodjele podsticaja u poljoprivredi. S. D. (53) i B. O. (43), oboje zaposleni u Odjelu za poljopivredu, šumarstvo i vodoprivredu, optuženi su da su proveli postupke dodjele podsticaja fizičkim i pravnim licima bez zadovoljavanja svih potrebnih uslova, čime su distriktu Brčko prouzrokovali štetu od preko dvije stotine hiljada KM, saopćeno je iz Tužilaštva.

  Dvjema odvojenim optužnicama Tužilaštvo Distrikta stavlja na teret D. i O. da su suprotno odredbama Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji sačinili, potpisali i u dalju proceduru proslijedili nacrte odluka o izdvajanju novčanih sredstava za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2013. godinu.

  “Isplate sredstava za ove namjene vršene su licima koja nisu priložila potrebne isprave o ispunjavanja pojedinih uslova”, navedeno je u saopćenju.

  Radi se o nedostajanju uvjerenja o izmirenim obavezama doprinosa prema fondovima penzionog i invalidskog osiguranja u dva različita slučaja za koja se optuženi odvojeno terete, te uvjerenja da se podnosilac zahtjeva za podsticaj ne nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, po tački za koju se isključivo tereti D. S druge strane, O. je zasebno optužen za slučaj dodjele sredstva za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji pravnom licu koje nema sjedištu na području Brčko distrikta BiH.

  Optuženim službenicima Odjela za poljoprivedu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH stavljena su na teret krivična djela nesavjesnog rada u službi [iz člana 381. stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH] za koje je propisana kazna zatvora u trajanju do šest mjeseci do pet godina. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, obje optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđene.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  9 × one =