Podmetanje požara: Nakon pritvaranja N.K. (21) predložen pritvor i za N.T. (19)

[Saopštenje]  Tužilaštvo Brčko distrikta BiH predložilo je sudu određivanje pritvora za N.T. (19)* osumnjičenom za izazivanje opće opasnosti u ovom gradu podmetanjem požara na automobilu zastupnika u Skupštini Distrikta. Pritvor za osumnjičenog predložen je zbog opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv N.T. zbog sumnje da je 29. maja oko 02.00 sata podmetnuo požar na automobilu KIA, vlasništvo zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH Uroša Vojnovića. Sumnja se da je na vozilo, koje je bilo parkirano u ulici Bosanskih kraljeva, posuo benzin, a zatim ga zapalio upaljačem izazvavši veću materijalnu štetu na automobilu.

Policija Brčko distrikta BiH juče je lišila slobode N.T. koga je danas, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predala Tužilaštvu, gdje je obavljeno njegovo ispitivanje u svojstvu osumnjičenog. Zbog opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak, Tužilaštvo je odmah predložilo Osnovnom sudu Distrikta određivanje pritvora za N.T. o čemu će sud odlučiti u naredna 24 sata.

Tužilaštvo i Policija nastavljaju istrage u ovom i u još nekoliko slučajeva krivičnih djela izazivanja opće opasnosti (iz člana 317 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Zbog izazivanja požara na automobilu Audi A6, koji je putem jednog maloljetnika podmetnut 15. jula ibacanja ekplozivne naprave na ugostiteljski objekat Dos Manos 17. avgusta, uhapšen je i prije nekoliko dana pritvoren N.K. (21). Maloljetom licu, za koje se sumnja da je oba puta postupio po njegovom nalogu, izrečene su mjere zabrane.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH
--