More

  Podizanjem voćnjaka zadržati omladinu

  - Advertisement -

  Udruženje savremenih voćara iz Šatorovića, u cilju unapređenja ove grane poljoprivrede, organizovalo je sastanak sa predstavnicima brčanske vlasti i izvoznicima koji se bave izvozom voćarskih kultura. Namjera je bila vidjeti kolika je volja nadležnih da pomognu voćarima u unapređenju voćarstva kao perspektivne poljoprivredne grane na ovim područjima.

  Sastanak su voćari ocijenili kao konstruktivan, te bi mogao i uroditi plodom kroz zaključke, čija realizacija bi trebala pozitivno djelovati na razvoj voćarstva na ovom prostoru. Cilj je, prije svega, povećati proizvodnju.

  “Zbog toga što su naši izvoznici spremni da nam izađu u susret otkupom kvalitetne robe koju mi proizvedemo i plasiramo na tržišta. Kod predstavnika vlasti smo naišli na podršku, imali smo pozitivne odgovore”, rekao je Bahrija Ribić iz Udruženja savremenih voćara.

  Voćari naglasak stavljaju na podsticaje, potom povećanje protivgradne zaštite za 50% u odnosu na dosadašnju praksu, s obzirom na to da se u RS-u protivgradna zaštita, odnosno natkrivanje voćnjaka, podstiče sa 70%, u FBiH sa 50%, a u Distriktu samo 30%.

  “Tražili smo i da nas se pomogne u izgradnji smještajnih kapaciteta, podizanjem hladnjača gdje bi svako fizičko lice bilo u mogućnosti sebi obezbijediti do 50-ak tona smještaja, kako bi se naša prodajna sezona produžila na mjesec dana, a ne da oberemo sve u 15 dana i ne znamo gdje ćemo s tim. Onda robu damo po niskim cijenama i time ne postignemo željeni rezultat”, dodao je Ribić.

  Sve ovo bi imalo za cilj podizanje više voćnjaka, što bi omogućilo i zadržavanje omladine. Traženo je i da se obnovi savjetodavna služba koja postoji u resornom odjeljenju, a u kojoj nema stručnjaka iz segmenta voćarstva.

  “Tu smo tražili da nam se postavi savjetodavna služba koja bi vršila analizu zemljišta, analizu zelene mase, lista i pri tome proizvođačima voća davala savjete kako i čime zaštititi. Također da se postave GPS sklopke”, zaključio je Ribić.

  Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu spremno je pomoći poljoprivrednim proizvođačima onoliko koliko je u njihovom domenu, pa i prilikom korištenja evropskih fondova.

  “Sve ono što je do Vlade po pitanju evropskih integracija i pružanja pomoći po pitanju pretpristupnih fondova, stojimo na raspolaganju. Tu je ipak najveći dio na udruženjima ili proizvođačima koji su zainteresovani”, rekao je Saša Tanić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

  Dosta prijedloga koje su poljoprivrednici iznijeli na sastanku bilo je bazirano na pozitivnim iskustvima iz okruženja, koja bi se mogla primjenjivati i u distriktu Brčko.

  “Osnov u svakom slučaju postoji. Vlada Brčko distrikta u odnosu na druge opštine izdvaja mnogo veća sredstva za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji. Proizvođači su ti koji trebaju inicirati, do njih je da se udružuju, ukrupnjuju i samim tim će im biti lakše da ostvaruju neke mogućnosti i prava, koji stoje pred njima”, dodao je Tanić.

  Prvi korak je načinjen, voćari su zadovoljni rezultatom sastanka te očekuju da se i u praksi počne implementirati ono što je potrebno kako bi voćarstvo bilo podignuto na viši nivo.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  63 + = sixty seven