More

  Podignuta optužnica zbog ratnog zločina u Brčkom

  Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Vida Nikole Lujića rođenog 1971. godine u Brčkom, državljanina BiH i Srbije.

  Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Vida Nikole Lujića rođenog 1971. godine u Brčkom, državljanina BiH i Srbije, saopćeno je iz ove institucije.

  Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija na području općine Brčko, u periodu mjeseca juna 1992. godine, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

  Silovanje

  Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je u svojstvu pripadnika paravojne formacije „Crvene beretke“ došao u porodičnu kuću žrtve te prijetnjom po život počinio silovanje nad žrtvom, cilivnom ženskom osobom bošnjačke nacionalnosti, što je na navedenu žrtvu ostavilo trajne posljedice povreda fizičkog integriteta i psihičkog zdravlja.

  Zbog svega navedenog, optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stava 1. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

  Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty four ÷ = fourteen