Podignuta optužnica za ratne zločine u Brčkom

Foto: Arhiv
Autor teksta: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH

Optuženi Đurić Ivan (1971.) tereti se za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Brčkom 1992. godine. Ovaj predmet povezan je sa predmetima koji su u procesuirani u MKSJ za zločine u Brčkom.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

-Đurić Ivana, rođenog 1971. godine u Bijeljini, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu pripadnika Vojne policije VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, na području Brčkog, 1992. godine, osobno i izravno sudjelovao u zločinima nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nezakonito zatočenim u logoru Luka u Brčkom.

On se tereti da je tijekom mjeseca svibnja / maja 1992. godine, dolazio u hangar logora Luka u Brčkom, gdje je u kontinuiranom periodu od više dana uzastopno, vršio mučenje, premlaćivanje, zlostavljanje, pljačkanje, nanošenje trajnih ozlijeda hladnim oružjem i druga nečovječna djela nad zatočenim civilima, koji su na žrtvama ostavili trajne tjelesne i duševne ozlijede i posljedice.

Počinjenje navedenih kaznenih djela, povezano je sa ratnih zločinima, za koje je suđeno u predmetima za ratne zločine u Brčkom koji su procesuirani u MKSJ u Den Haagu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

--