Podignuta optužnica za poreznu utaju protiv Ilije Lamešića i Ruškić-Transa iz BDBiH

Foto: Arhiv

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:
– LAMEŠIĆ ILIJE, rođenog 1971. godine u mjestu Gornja Skakava, Brčko distrikt, državljanina BiH, i
– Pravnog lica „RUŠKIĆ-TRANS“ d.o.o. Brčko distrikt, čiji je vlasnik i zamjenik direktora Lamešić Ilija.

Optuženi se tereti da je u svojstvu vlasnika i zamjenika direktora, lica ovlaštenog za zastupanje pravnog lica „Ruškić Trans“ d.o.o. Brčko distrikt, u vremenskom periodu 2015. i 2016. godine podnio poreznu prijavu neistinitog sadržaja, u namjeri da ostvari pravo na povrat ili kredit po osnovu indirektnih poreza.

Na navedeni način optuženi je, putem podnesenih prijava samooporezivanja, ostvario pravo na poreski kredit na osnovu knjigovodstvene dokumentacije koja je krivotvorena i nije rezultat stvarnog prometa, prikazujući u knjizi ulaznih faktura fakture dobavljača građevinskog materijala, te na taj način umanjio svoje poreske obaveze u iznosu od 134.654,11 KM, za koji iznos je oštećen budžet BiH.

Optuženo pravno lice „Ruškić Trans“ d.o.o. Brčko, u navedenom vremenskom periodu, tereti se da je raspolagalo navedenim novčanim iznosom u svom redovnom poslovanju.

Optuženi se terete za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. KZ-a BiH.
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Autor: Tužilaštvo BiH
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× four = 24