More

  Podignuta optužnica za krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno skladištenje robe

  Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Dautović Almira (1985) i Dautović Nasira (1957) iz Gradačca, državljani Bosne i Hercegovine.

  Prema navodima optužnice, optuženi se terete da su radi sticanja protivpravne imovinske koristi, u namjeri dalje prodaje, neovlašteno se bavili  nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, odnosno,  nezakonito skladištili duhan u privatnim i poslovnim prostorijama koje su koristili, kao i u teretnom motornom vozilu, a za koje su znali da nisu registrovani za tu namjenu u skladu sa zakonom.

  Navedeni duhan su, suprotno zakonskim propisima, nezakonito nabavili te namjeravali dalje prometovati njima poznatim kupcima,  a za koji duhan nisu posjedovali nikakvu dokumentaciju, odnosno koji nije obilježen akciznim markicama.

  Prilikom izvršenih pretresa pronađen je duhan u količini od oko 620,8 kg, a na navedeni način optuženi su pribavili novčanu korist u većem iznosu, u vidu neplaćenih indirektnih poreza i akciza na štetu budžeta BiH.

  Također, optuženi se terete da su u poslovnim prostorijama i pripadajućem magacinu na Arizona pijaci u Brčko distriktu BiH, u vlasništvu optuženog Dautović Almira, neovlašteno uskladištili veliku količinu prehrambenih artikala i energetskog pića, a za koje nisu imali propisanu dokumentaciju o porijeklu robe i plaćenom porezu.

  Optuženi se terete da su počinili krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. stav 1. i krivično djelo nedozvoljeno skladištenje robe iz člana 210b. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakona BiH, a sve u vezi sa članom 26. i 29. istog Zakona.

  Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

  Autor: Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

  Čitano

  Povezani članci