Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog nezakonitog prometa oko 15 tona duhana

Foto: Ilustracija / Otisak

[SAOPŠTENJE] Optuženi se terete za neovlašten promet akciznih proizvoda u velikim količinama, čime je ostvarena velika nezakonita imovinska korist i oštećen budžet i građani BiH.

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

  1. Josić Dragana, rođenog 1962. godine u mjestu Obudovac, Šamac, državljanin BiH, ranije osuđivan za istovjetno kazneno djelo
  2. Josić Marka, zv. “Markan”, rođenog 1986. godine u Brčkom, državljanina BiH
  3. Josić Jovane, rođene 1988. godine u Brčkom, državljanka BiH
  4. Josić Jovana, rođenog 1991. godine u Brčkom, državljanina BiH
  5. Petrović Nemanje, rođenog 1997. godine u Brčkom, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, tijekom 2019. i 2020. godine, u mjestu Obudovac kod Šamca, postupali u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi, tako što su vršili nezakoniti promet velikih količina duhana u listu i rezanog duhana, čije prometovanje građanima kao fizičkim osobama nije dozvoljeno, a koji nije bio obilježen propisanim akciznim markicama države Bosne i Hercegovine, te na taj način postupali protivno odredbama Zakona o akcizama BiH, za sebe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu i državi BiH, kao i građanima, plasmanom duhanskih proizvoda koji nisu prošli propisani standard kontrole kvaliteta i ispravnosti.

U optužnici se navodi, da su optuženi nezakonito pribavili oko 15 000 kilograma duhana, nakon čega su u posebnim prostorijama sa opremom, vršili rezanje duhana, a potom izrezani duhan vagali, pakovali i dostavljali kupcima u naručenim količinama, a koji su prodavali bez akciznih markica Uprave za neizravno-indirektno oporezivanje (UINO) BiH.

Optuženi su duhan stavljali u promet na području Brčkog i drugih mjesta, koji su najčešće prodavali u količinama od nekoliko desetina do nekoliko stotina kilograma, a nezakonite prodaje su otkrivene i dokumentirane u istrazi.

Prilikom pretresa prostorija koje koriste optuženi, pronađena je veća količina duhana, kao i specijalističke opreme i alata za preradu i obradu duhana.

Optuženi se terete da su počinili produljeno kazneno djelo –nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz članka 210a. kao i kazneno djelo nedopuštene trgovine iz članka 212. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH
--