More

  Podignuta optužnica protiv 11 bivših pripadnika Armije RBiH

  U optužnici se navodi da su optuženi učestvovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organiziranju i izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se svo stanovništvo srpske nacionalnosti u selo Čemerno u općini Ilijaš u potpunosti ukloni.

  - Advertisement -

  Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 11 osoba zbog ratnog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čemernom kod Ilijaša 1992. godine, saopćeno je iz ove institucije.

  Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem oko 120 svjedoka, među kojima i preživjelih žrtava, i prilaganjem oko 400 materijalnih dokaza.

  Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

  1. HADŽIĆ DŽEMALA, rođenog 1954. godine u Kaknju,
  2. TURUDIĆ TEUFIKA zv. “Tufo”, rođenog 1960. godine u Kaknju
  3. SMOLO DŽEMALA zv. “Haga”, rođenog 1963. godine u Kaknju,
  4. SIKIRA SENADA, rođenog 1959. godine u Kaknju
  5. SIKIRA BENJAMINA zv. “Benče”, rođenog 1969. godine u Kaknju,
  6. SIKIRA HARISA zv. “Hare”, rođenog 01.07.1971. godine u Kaknju,
  7. DURAK ENESA, rođenog 1964. godine u Varešu
  8. BEŠLIJA MIRSADA, rođenog 1964. godine u Ilijašu
  9. BEŠLIJA NUSRETA, rođenog 1962. godine u Ilijašu,
  10. BEŠLIJA MIRZETA, rođenog 1968. godine u Sarajevu,
  11. SPAHIĆ HAMDIJE, rođenog 1960. godine u Ilijašu.

  Udruženi zločinački poduhvat

  Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije Republike BiH, Teritorijalne odbrane (TO) i aktivnog i rezervnog sastava MUP-a [Ministarstva unutrašnjih poslova], postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

  U optužnici se navodi da su optuženi učestvovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organiziranju i izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se svo stanovništvo srpske nacionalnosti u selo Čemerno u općini Ilijaš u potpunosti ukloni počinjenjem namjernog lišavanja života (ubistva) svih osoba srpske nacionalnosti u selu Čemerno, bez razlikovanja civila i vojnika VRS-a [Vojske Republike Srpske, uključujući i zarobljene civile i pripadnike VRS-a koji su položili oružje, kao i prekomjernim i vojno neopravdanim uništenjem i njihove nepokretne i pokretne imovine.

  U sinhroniziranom napadu na selo, u mjesecu junu 1992. godine, počinjeno je ubistvo najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti, oba spola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i maloljetnih osoba, a neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način, a njihova tijela masakrirana, navedeno je u saopćenju.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty one ÷ 31 =