More

  Počinje obnova džamije Arnaudije

  Završeni su pripremni radovi za obnovu banjalučke džamije Arnaudije. Sredstva su osigurana od strane Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Iz Medžlisa islamske zajednice Banja Luka kažu – sve je spremno za 22. april, kada je planirano postavljanje kamena temeljca.

  Jedna je od 15 banjalučkih džamija koje su srušene 1993. i jedina neobnovljena.

  Nakon što su u Ankari, u oktobru prošle godine, direktori vakufskih direkcija Bosne i Hercegovine i Turske potpisali Protokol o realizaciji ponovne izgradnje, krenulo se sa pripremnim radovima. Sredstva su osigurana od strane Generalne direktcije vakufa Turske, a svoj doprinos daju i vjernici.

  “Mi smo u subotu imali akciju čišćenja. Pripremamo ovaj prostor za svečanost polaganja kamena temeljca. Treba to sve da bude pripremljeno i potrebna su finansijska sredstva. Mi, hvala Bogu, imamo iz redovnih svojih poslovanja da to namirimo. Ali nam je drago i to nas raduje da naši vjernici osjećaju i dalje potrebu da svojim novčanim prilozima doprinesu”, kazao je za N1 Muhedin ef. Spahić, glavni imam Medžlisa IZ Banja Luka.

  Ovaj vjerski, istorijski i kulturni spomenik bio je uvršten na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

  Istog je stila i sličnog izgleda kao Ferhadija, pa Banjolučani često kažu da su ove dvije džamije sestre po ljepoti.

  “Arnaudija je sastavni dio banjolučke čaršiije. Centar je Ferhadija, a onda tu okolo su bili dućani, prodavnice, trgovine, hastahana ili bolnica i na kraju ulice Arnaudija”, kaže Banjolučanin Mirsad Beharić.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty three − forty seven =

  Čitano

  Povezani članci