More

  Početak ulaganja u “bolesno” brčansko zdravstvo

  spot_imgspot_img

  CT aparat je konačno u Brčkom, objavio je danas Odjel za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH.

  Kao što smo i obećali, CT aparat veoma brzo biće u upotrebi za naše građane. Podsjećamo, aktivnosti oko pokretanja nabavke ovog aparata pokrenuo je Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić – navode iz Odjela.

  Malim koracima pravimo promjene – poručio je prvi čovjek Odjela za zdravstvo, iz kojeg su dodali da nastavljaju dalje.

  Prema najavama nadležnih, ovo je početak ulaganja u brčansko zdravstvo, koje se suočava sa brojnim problemima.

  U svijetu je nezamislivo da aparati od životnog značaja nisu dostupni javnosti. U Brčkom to je realnost godinama. Nedostatkom CT aparata onkološki pacijenti u ovom gradu su pretrpjeli finansijske štete, jer su bili primorani putovati u druge gradove, što za sobom nosi produženo vrijeme čekanja na pregled i pogoršanje zdravstvenog stanja.

  Svaka članica mora naći taksi da je vozi. Ona je ionako izmučena. Normalno da će u Brčkom doći prije na red i obaviti sve u kratkom roku – ispričala je Otisku predsjednica Udruženja Brčansko srce Ramiza Musić.

  Nabavka CT aparata u Brčkom problem je koji se vuče već četiri godine, od čega je nastala cijela jedna afera, sa sumnjama da određeni interesni lobiji čine sve kako bi spriječili njegovu nabavku i omogućili privatnim firmama veću zaradu, te optužbama da i u ovom slučaju ima elemenata korupcije.

  Kao i u vozilu, mi imamo ručnu i nožnu kočnicu, tako da možemo reći da je i u upravi bilo i jednih i drugih kočnica – kazao je Šadić u izjavi za Otisak.ba.

  Za ovako dugotrajan proces nabavke za sada niko ne snosi odgovornost, iako mnogi smatraju da tu ima posla za istražne organe. Pojedine nevladine organizacije bavile su se ovim slučajem, zaključivši da je učinjena ogromna šteta, jer se radi o veoma bitnom medicinskom aparatu.

  CT aparat spašava živote jer otkriva tumore, karcinome. Od karcinoma ljudi svakodnevno umiru. Moja majka je preminula od karcinoma – ističe u razgovoru za Otisak Božidar Jović iz Udruženja Demos.

  Stručnjaci tvrde – aparat je kvalitetan, vrijedi 1,5 miliona KM i trebao bi odgovarati potrebama brčanskog javnog zdravstva. Aparat za magnetnu rezonancu u vrijednosti od 2,5 miliona KM također bi uskoro trebao biti dostupan građanima. Novca ima, ali je sistem zakazao, što otežava put Distrikta ka željenom statusu regionalnog medicinskog centra.

  Treba samo jedna dobro osmišljena politika, strategija razvoja zdravstva u Brčkom. Treba da postoji dobra volja i treba da postoje mehanizmi kontrole koji će pratiti zašto mi četiri godine nismo mogli da nabavimo – smatra direktor Bolnice Brčko Dušan Stokić.

  U narednom periodu brčanska vlast planira nekoliko kapitalnih ulaganja u zdravstvo, što bi trebalo dovesti do povećanja kvalitete zdravstvenih usluga. Naznake za to postoje, ali s obzirom na ranija iskustva koja su donijela nedostatak povjerenja, građani umjesto priče očekuju konkretnije rezultate.

  Novinar: Adis Mujdanović

  Čitano

  Povezani članci