Početak radova na glavnom transportnom cjevovodu u Brčkom ove godine

Foto-ilustracija

Početak radova na glavnom transportnom cjevovodu (GTC) Brčko, prema najavama nadležnih, treba za započne u ovoj kalendarskoj godini. Investicija je teška oko 5,5 miliona eura, a finansira se kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EUBRD).

Šef Vladinog Odjela za komunalne poslove Majazudin Vehabović za Radio Brčko je kazao da je glavni projekt cjevovoda bio završen prije par godina, ali zbog mijenjanja dijela trase obilaznice oko Brčkog, morao se raditi novi aneks ugovora.

Idejno rješenje za GTC treba da bude gotovo do 05.07.2021. godine.

Nakon izrade idejnog rješenja, do kraja avgusta ili početkom septembra, treba da bude finiširan i glavni projekt cjevovoda duljine oko 14 km. Izvođač je dužan da u roku od 42 dana uruči glavni projekt.

Vehabović je kazao da će puštanjem u funkciju novog cjevovoda građani i poslovni subjekti uvijek biti u prilici koristiti vodu, jer se cjevovod napaja vodom sa dva izvora snabdijevanja.

Glavni transportni cjevovod (GTC) Brčko kretat će se od fabrike vode u Grbavici do naselja Brod i dalje ka Omerbegovači i Potočarima.

Izvor: RadioBrcko.ba