Počeo program godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a u Sarajevu

  - Ovih dana BiH će ugostiti više od 3.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice

  Foto: FENA

  U prisustvu zvaničnika, predstavnika poslovne zajednice i investitora iz BiH, regije i svijeta, danas je, sastankom donatora ove međunarodne finansijske institucije pristiglih sa tri kontinenta, počeo program dugo očekivanog godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), prenosi Anadolu Agency (AA).

  Prilikom obilaska svih lokacija održavanja događaja s predstavnicima medija, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je istakao kako očekuje da će se Bosna i Hercegovina predstaviti u pozitivnom svjetlu.

  - Reklama -

  “Nema nikakvih problema u organizaciji. Samo se nadamo da će vrijeme biti bolje. Delegati, gosti i učesnici već pristižu. Većina guvernera je u zgradi Vijeća ministara, gdje imaju svoje bilateralne sastanke”, rekao je Šarović.

  Prvi dan programa ispunjen je brojnim događajima fokusiranim na srednja i mala preduzeća, odnosno izazove s kojima se sureću, ali i njihovo međusobno umrežavanje. Kroz nekoliko panela će biti govora i o primjeni različitih tehnologija u poslovanju, a u popodnevnim satima se održava i panel sa baronicom Catherine Ashton.

  “Veoma smo sretni što smo u prekrasnom Sarajevu i radimo sa poslovnom zajednicom i vlastima kako bismo održali uspješan Godišnji sastanak i poslovni forum EBRD-a. Iznimno smo zadovoljni snažnim medijskim interesom za događaj i uvjereni smo da će to doprinijeti da Bosna i Hercegovina bude na mapi međunarodnih investitora. Pripreme su uspješno završene, a mi se radujemo svemu što nas očekuje narednih dana”, rekao je Axel Reiserer, šef odjela za odnose s medijima EBRD-a.

  U naredna tri dana, u glavnom gradu BiH će boraviti 3.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke), te predstavnika organizacija civilnog društva.

  O benefitima za privatni sektor govorio je i Duško Radović, vlasnik kompanije Transfera iz susjedne Srbije, koji je ovim putem istakao da je ovaj događaj dobra prilika za lokalnu privredu.

  “Ova konferencija je veoma važna za regiju, s obzirom da su sve zemlje Zapadnog Balkana međusobno povezane. Ja dolazim iz Srbije i već nekoliko godina surađujem sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Za mene i moju kompaniju su od velikog značaja njihove konsultantske usluge, koje omogućuju rast kompanija”, rekao je Radović.

  U okviru događaja, kroz više od 40 događaja, govora će biti o brojnim temama, kao što je poslovanje malih i srednjih preduzeća, digitalizacija, uticaj migracija i zeleni gradovi.

  Svoje potencijale i strateške industrije, BiH će predstaviti na sesiji o potencijalima za investiranje u BiH, pod nazivom “Investirajte u BiH – Investirajte u profitabilne projekte”, koja se održava u četvrtak u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

  Na ovoj sesiji svim prisutnima će biti predstavljeni i benefiti investiranja u BiH, poput geografskog položaja, povoljnog pravnog okruženja i trgovinskih sporazuma, te prenešena pozitivna isustva stranih investitora.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 3 = three