More

  Počeo mjesec Ramazan: Danas prvi dan posta

  Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sinoćnjim zalaskom sunca nastupio je mubarek mjesec Ramazan, a danas je prvi dan ramazanskog posta.

  Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.).

  Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama.

  Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

  U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa.

  Ovogodišnju ramazansku vaktiju možete pronaći klikom ovdje, a korisnicima mobilnih uređaja baziranih na Android operativnom sistemu preporučujemo oficijelnu aplikaciju Islamske zajednice koja pored dnevnih vaktija za gradove u našoj domovini nudi i druge sadržaje za svakodnevne potrebe vjernika. Aplikaciju možete preuzeti putem Google Play Store-a.

  Obzirom da je mjesec ramazan mjesec intenzivnijeg ibadeta, i ove godine je Islamska zajednice u BiH formirala tim islamskih učenjaka koji će, kao i prošle godine, odgovarati na pitanja vjernika, kako bi ubrzali dosadašnji proces dobijanja odgovora.

  U ovoj fazi prednost će imati pitanja iz domena ibadeta (namaz, post i zekat) te pitanja od vjernika sa jasno navedenim imenima (a ne skrivenim iza nadimaka), a kao i do sada upućena pitanja bit će objavljivana anonimno.

  Kao i do sada pitanja možete slati putem e-mail adrese pitanja@rijaset.ba kao i kroz mobilnu aplikaciju Islamske zajednice.

  Također, ove godine su unaprijedili i tražilicu za pretragu objavljenih Pitanja i odgovora, i na web-stranici i u mobilnoj aplikaciji.

  • Stoga toplo preporučujemo svim našim korisnicima da prije upućivanja pitanja pretraže do sada objavljene odgovore, posebno zbog toga što je tokom ramazana veliki broj pitanja sličan ranije objavljenim – naveli su iz Islamske zajednice.

  U džematu Šatorovići, Brčko distrikt BiH, ramazan je sinoć dočekan vatrometom. Video OVDJE.

  Čitano

  Povezani članci