Počela vakcinacija medijskih radnika u Brčkom

Danas je u Omladinskom centru Brčko, koji trenutno služi i kao Centar za vakcinaciju, počela vakcinacija medijskih radnika. Ova lokalna zajednica prva je u Bosni i Hercegovini u kojoj su medijski radnici uvršteni u prioritetnu grupu za vakcinaciju protiv korona virusa. Predsjednik Kluba novinara Bosanska Posavina pri Udruženju BH novinari Admir Kadrić izjavio je da je ova profesija uvažena od strane Odjela za zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH.

  • To pokazuje da i Vlada ima razumijevanja za naš značaj i stalne kontakte koje imamo i sa zaraženim osobama od COVID-a 19 – kazao je on.

Za vakcinaciju se do sada prijavilo 37 medijskih radnika. Jedan broj je bio pozitivan na korona virus pa se trenutno ne mogu vakcinisati, dok se dio medijskih radnika dvoumi ili ne želi dobrovoljno vakcinisati. Prema riječima Kadrića, oko 50% medijskih radnika je u ovom trenutku spremno da primi vakcinu.

  • Nadam se da će biti sve u redu. Apelirao bih svima da dobiju vakcinu, ko može – izjavio je novinar Taib Duraković.

Šef Odjela za zdravstvo Sead Šadić kazao je da se privodi kraju prva faza vakcinacije, dodavši da je ova lokalna zajednica dobila tri kontigenta vakcina: 1.170 doza Pfizera, 700 doza AstraZeneca-e i 1.000 kineskih vakcina. Do kraja dana se očekuje dolazak još 1.800 doza AstraZeneca-e, a početkom maja 3.500 doza Pfizera.

  • Vakcinacija je dobrovoljna. Sva ona lica koja iskažu potrebu u bilo kojoj fazi da se nalaze bit će vakcinisana onim vakcinama kojim žele, a ukoliko ih mi imamo na stanju – izjavio je on.

Vakcinu protiv korona virusa u Brčkom do sada je primilo 1.400 osoba, a jučer je krenula i revakcinacija zdravstvenih radnika i ostalih koji su se već jednom vakcinisali. Na osnovu viđenog na terenu i onog što smo mogli čuti od naših sagovornika – nema gužvi.

Novinar: Adis Mujdanović
Snimatelj i montažer: Samir Tukulj