More

  Počela kampanja “Oružje ne štiti, oružje ubija”

  Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je dana 25.05.2022. godine uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i saradnju sa Koordinacionim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini (SALW KO BiH) započela kampanju ”Oružje ne štiti, oružje ubija”, a koja se provodi u okviru projekta ”Prevencije i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini” (PILLAR). Projekat PILLAR se realizuje u okviru incijative Mapa puta 2024 za održivu kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu koju finansiraju Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Kraljevina Švedska, Republika Francuska, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Norveška i uz podršku Evropske unije. Cilj kampanje je podizanje svijesti kod učenika o opasnostima koje predstavlja korištenje vatrenog oružja.

  Kampanja je provedena na način da su policijski službenici koji obavljaju dužnost školskih policajaca održali edukativno predavanje učenicima trećih razreda JU Tehnička škola, te podijelili promotivni materijal. Navedenom predavanju je prisustvovalo oko 140 učenika.

  S obzirom na bezbjednosni značaj ove teme i iskazano interesovanje škola i učenika na podučju Brčko distrikta BiH, edukativna predavanja će biti nastavljena i u narednom periodu, s prioritetnim ciljem da se što veći broj mlađe populacije upozna sa potencijalnim opasnostima koje predstavlja malo oružje i lako naoružanje, kao i minsko-eksplozivna sredstva.

  Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine apeluje na građane da svoje legalno oružje drže na bezbjednom mjestu, kako je predviđeno zakonom i van dohvata djece, te da svako  nezakonito posjedovanje ili upotrebu vatrenog oružja prijave Policiji, navedeno je u pisanoj informaciji iz policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − one = one

  Čitano

  Povezani članci