More

  Pobuna: Hrvatima smeta srbovanje, uputili pismo vlastima

  - Advertisement -

  Općinsko vijeće Grahova organizira Dan općine Grahovo, u kojoj živi nacionalno miješano stanovništvo, ali prema ovom protokolu ispada da u grahovskoj općini obitava samo srpski narod, negirajući postojanje drugih i drugačijih, što vrijeđa vjerske, nacionalne i ljudske osjećaje hrvatskog naroda. Tim povodom Hrvati iz Grahova općinskom Vijeću su poslali otvoreno pismo u kojem izražavaju svoje nazadovoljstvo, piše Ljudski.ba.

  -Sam Dan grada na Preobraženje Gospodnje je diskutabilan, većinski narod nije mudro postupio u odabiru koji događaj, svetac …bi bio najpodesniji da se zadovolje i drugi narodi s područja općine. Da se je promišljalo uzeo bi se dan sv. Ilije 2. 8., koji se posebno slavi kod pravoslavnih oko Grahova, a tog datuma je i katolički svetac Gospa od Anđela.

  Liturgija je određena opet jednonacionalno, kao i polaganje vijenca. Po nama na Dan općine vijenci se trebaju polagati i odati počast žrtvama obaju naroda. Zašto? Zato sto se obilježava Dan općine Grahova, a organizira ga Općinsko vijeće i općina Grahovo. Proslavu Dana Grada ne organizira neka nevladina udruga, stranka ili vjerska zajednica, već  općinska vlast i tog dana se mora paziti da se zastupe svi interesi naroda i nacionalnih manjina koji žive na području općine.

  Opasno je nastupati jednonacionalno, tu se trebaju gledati osjećaji drugih, jer na primjeru stradanja 1941. i ovog posljednjeg rata morali smo naučiti, sto znaci biti jednostran i ne poštivati druge.

  Nama Hrvatima nije jasan doprinos Goluba Babića, jednog od vođa ustanka 1875.-1878. godine općini Bosansko Grahovo, taj ustanak nije donio ništa dobro ovom kraju, ni Srbima, a još manje Hrvatima, koji su tada protjerani sa svojih ognjišta, a mogli su se vratiti tek 1878., po okupaciji BiH od strane  Austro -ugarske monarhije.

  Napominjemo da se kao nositelj pojavljuje općinsko vijeće Grahova koje je višenacionalno i kao takvo bi trebalo voditi brigu da svojim postupanjem ne izazove međunacionalno trvenje i moguće ekscese.

  Ukoliko ustrajete na ovakvom Protokolu predstavnici hrvatskog naroda neće se odazvati i ne mogu biti nazočni na proslavi dana općine na kojoj se gazi njihovo dostojanstvo i nacionalni ponos, navodi se u pismu kojeg pitpisuju: Udruga don Juraj Gospodnetić, Udruga Dinara-Ponore, Mjesna Zajednica Uništa i Hrvatski vijećnici općinskog vijeća Bosansko Grahovo.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  2 × one =