More

  Plan Izraela je etnički očistiti Jerusalem

  Ove mjere bi pogodile između 100.000 i 150.000 Palestinaca, kaže članica izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije Hanan Ashrawi.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Članica izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije Hanan Ashrawi osudila je “opasni plan” koji je predložio izraelski ministar za Jerusalem Zeev Elkin, javlja agencija Wafa.

  Cilj plana je etnički očistiti Palestince iz Jerusalema tako što bi odvojili Palestince koje žive u naseljima blizu “Zida aparthejda” od jerusalemske općine i stavili ih pod izraelsku jurisdikciju.

  Plan se posebno odnosi na izbjeglički kamp Shufat, naselja Kufr Aqab, al-Walaja i manji dio Al-Sawahreha.

  Mjere bi pogodile između 100.000 i 150.000 Palestinaca koji žive u ovim kvartovima.

  Kršenje međunarodnog prava i konvencija

  “Ako ovaj plan bude usvojen, on će značiti nasilno protjerivanje hiljada Palestinaca iz Jerusalema, oduzimanje njihovih osnovnih prava na dom, zdravstvo i obrazovanje. Nema nikakve sumnje da Izrael svjesno radi na brisanju Palestinaca iz okupiranog Jerusalema, glavnog grada Palestine, i na uništavanju demografskog, kulturnog, vjerskog i političkog identiteta ovog grada”, rekla je Ashrawi.

  Ona je upozorila da je ovaj prijedlog direktno kršenje međunarodnog prava i konvencija.

  Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda boj 476 jasno kaže da su “sve mjere koje mijenjaju geografski, demografski i historijski karakter svetog grada Jerusalema neprihvatljive i znače flagrantno kršenje Ženevske konvencije i predstavljaju prepreku postizanju trajnog mira na Bliskom istoku, piše Wafa.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × seven = forty two