More

  Pizović priznao kršenje zahtjeva VSTV-a pri izboru člana

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Piše: Adis Mujdanović

  Izborom sudije Dragana Tomaša, koji se izjašnjava kao Ostali, prekršen je zahtjev Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) da se za člana ovog vijeća iz Brčkog imenuje Bošnjak, kazao je danas u izjavi medijima predsjednik Pravosudne komisije u ovom gradu Safet Pizović.

  VSTV je zbog toga reagirao u dva navrata, jer je Tomaš dva puta biran na ovu funkciju, a nova sjednica Pravosudne komisije trebala bi biti održana u petak, kada će na dnevnom redu biti donošenje odluke o stavljanju van snage odluke o izboru sudije Tomaša za člana VSTV-a, najavio je Pizović.

  On je izjavio da stav predstavnika Srba iz izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta, koji je iskazan u pismu upućenom VSTV-u, Kancelariji visokog predstavnika i supervizora za Brčko, “nema nikakve relevantnosti, jer smo mi nezavisna institucija”.

  “Mi smo na sjednici prije dva dana donijeli jedan zaključak u kojem tražimo da se svi poslanici Skupštine Brčko distrikta uzdrže od miješanja i uticaja na izbor člana VSTV-a”, kazao je Pizović.

  Upitan legitimitet Pravosudne komisije

  S obzirom na to da Pravosudna komisija krši Zakon o Pravosudnoj komisiji i Zakon o VSTV-u pri ovom izboru, postavlja se pitanje da li postoji disciplinska odgovornost članova ove komisije.

  “Ne bih ulazio u taj segment. Postoji ured disciplinskog tužioca pri VSTV-u, odnosi se na rad sudija i tužilaca Brčko distrikta. U drugim sredinama izbore vrše sudije i tužioci, a ovdje jedino mi kao Pravosudna komisija. U tom smislu može se postaviti pitanje legitimiteta”, odgovorio je Pizović na pitanje novinara portala Otisak.ba.

  Predsjednici VSTV-a od osnivanja uvijek su bili Srbi, dok su funkciju člana VSTV-a iz Brčkog uvijek obavljali Bošnjaci. Po riječima predsjednika Pravosudne komisije, VSTV je uvijek i zahtijevao da se na poziciju člana iz Brčkog imenuje Bošnjak, te u ranijem periodu nije bilo kršenja u tom pogledu.

  Mandat trenutnom članu VSTV-a iz Brčkog Zijadu Kadriću ističe 2. aprila.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  38 + = thirty nine