Pitanje nestalih osoba: Marin Brkić razgovarao sa princom Čarlsom

  Velika Britanija će uložiti milion funti za rješavanje pitanja nasljeđa iz prošlosti, uključujući identifikaciju žrtava ratova tokom 1990-ih na prostoru bivše Jugoslavije, gdje se 12.000 osoba vode kao nestale.

  [Ustupljeno Otisku]

  Jedna od tema nedavno završenog samita Evropska unija – Zapadni Balkan, koji je održan u glavnog gradu Velike Britanije Londonu, bilo je i pitanje nestalih osoba poslije sukoba devedesetih godina prošlog stoljeća.

  Velika Britanija će uložiti milion funti za rješavanje pitanja nasljeđa iz prošlosti, uključujući identifikaciju žrtava ratova tokom 1990-ih na prostoru bivše Jugoslavije, gdje se 12.000 osoba vode kao nestale.

  Navedeno je da će novac doći putem Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), dvije međunarodne organizacije koje se već dugi niz godina bave pitanjem nestalih u regionu.

  Čarls, princ od Velsa, osim sa zvaničnicima, pojedinačno je pričao sa predstavnicima porodica nestalih iz regiona.

  Prvi susret sa Princom predstavnici porodica su imali u martu 2017. godine, kada su od Čarlsa tražili da svojim autoritetom natjera sve zvaničnike da se obavežu da će učestvovati u rješavanju pitanja nestalih, kako bi nastavili u budućnosti zajednički život u regionu.

  Samitu je prisustvovao predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Marin Brkić, koji je ujedno i potpredsjednik i član Upravnog odbora Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije.

  “U razgovoru sa Princom rekao sam da omladina ne želi da se ratna prošlost nameće i u današnjem vremenu. Taj period je ukrao osmijeh ljudima sa lica, mladost, san, ljepotu, misli. Mi trebamo taj dio priče jednom da završimo. Rekao sam da nam je potrebna pomoć i njegov utjecaj na mnoge ljude, pa i na naše političare, da se to jednom treba riješiti i krenuti u novi život. Rekao mi je da je tu uz nas i da će pomoći koliko bude mogao”, kazao je Brkić u izjavi za Otisak.ba.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − 1 = one