More

  Pitanje nestalih osoba: Marin Brkić o predstojećem londonskom samitu

  Drugi put u razmaku od 15 mjeseci poziv za dolazak u London od princa Charlesa (Čarlsa) dobio je Marin Brkić, predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilnog odvedenih i ubijenih Hrvata Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  - Advertisement -

  Piše: Adis Mujdanović

  Devetog i desetog jula u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva Londonu bit će održan samit zemalja Zapadnog Balkana, a jedna od tema je i pitanje nestalih osoba.

  Drugi put u razmaku od 15 mjeseci poziv za dolazak u London od princa Charlesa (Čarlsa) dobio je Marin Brkić, predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilnog odvedenih i ubijenih Hrvata Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  On je dobio poziv za učešće na samitu kao predstavnik porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata iz Bosne i Hercegovine, a obnaša i funkcije potpredsjednika te člana Upravnog odbora Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije.

  Dvanaest hiljada nestalih

  “U Londonu treba pripremiti zajednički okvirni plan za rješavanje tehničkih prepreka u traganju za 12.000 osoba koje se vode kao nestale na području bivše Jugoslavije, a koji bi se trebao usvojiti na samitu 10.07. Pitanje nestalih osoba treba države da preuzmu na sebe. Pričat će se o tome, kao i o uspostavi regionalne londonske grupe koja se sastoji od vladinih institucija iz regiona. Četvrt stoljeća od završetka rata pitanje nestalih osoba treba da se riješi. Trenutno to ide veoma sporo i stalo je”, kazao je Brkić u razgovoru za Otisak.ba.

  Uz pomoć ICMP-a (Međunarodna komisija za nestale osobe) pronađeno je više od 70% od ukupno 40.000 osoba koje su nestale na području bivše Jugoslavije, što predstavlja dostignuće koje nigdje drugo u svijetu nije ostvareno, naglasio je on.

  “Neophodan nam je i regionalni pristup, pošto su se međusobno povezani sukobi devedesetih godina prošlog stoljeća dešavali diljem naše regije. Nije neuobičajeno da se skrivene grobnice nalaze u jednoj državi, da porodice nestalih žive u drugoj, a da se podaci koji se odnose na traženje nalaze u trećoj državi.”

  Ključ za pomirenje

  Istakao je da je rješavanje preostalih slučajeva nestalih osoba ključno za pomirenje unutar i između država Zapadnog Balkana.

  “To predstavlja neizostavan element u poštivanju istine, pravde i vladavine prava, i od ključnog je značaja za obezbjeđivanje održivog mira i sigurnosti.”

  Brkić navodi da su Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija (EU) dali prioritet traženju nestalih osoba na Zapadnom Balkanu.

  “Ujedinjeno Kraljevstvo je odlučno da se samitom za Zapadni Balkan napravi napredak u rješavanju pitanja nestalih osoba. Preostalo je još posla te je potrebno ubrzavanje procesa, imajući u vidu da se vremenski razmak od prestanka oružanog sukoba i pojačanog procesa integracije u EU i regiji povećava. Pitanje nestalih pri ulasku u EU će biti ključno pitanje i bez toga pitanja i poglavlja 23 neće se moći mnogo toga rješavati. Mi od toga puno očekujemo i ja sam dio te priče. Drago mi je da sam iz Brčkoga i da nas ne zaobilaze ovakve stvari.”

  U Bosni i Hercegovini preko 7.000 nestalih

  Prema riječima Brkića, u Bosni i Hercegovini se govori o 7.000 do 8.000 nestalih osoba, iako se još uvijek ne zna “prava” cifra, dodao je.

  “U Brčko distriktu 14 Hrvata se vode kao nestale osobe, a po mom i saznanju ostalih državnih institucija, nestalo je oko 100 osoba iz sva tri naroda”, naveo je on.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty seven − 79 =