More

  Pitanje Admira Nukovića otkrilo detalje o poslovnom prostoru u centru Brčkog

  Nuković je pitao: Na koji način Vlada Brčko distrikta BiH raspolaže prostorom na Trgu mladih broj 1 (zgrada Uni Credit banke)?...

  - Advertisement -

  Zastupnik Brčanskog demokratskog pokreta (BDP) Admir Nuković je na 7. redovnoj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH 14. marta ove godine postavio usmeno zastupničko pitanje na koje je odgovor dobio jučer (25.11.) na 17. redovnoj sjednici.

  Nuković je pitao: Na koji način Vlada Brčko distrikta BiH raspolaže prostorom na Trgu mladih broj 1 (zgrada Uni Credit banke)?

  Koliki je rok za rekonstrukciju i čime i kada je utvrđen?

  Kako se došlo do cijene od 10 KM/m2, kada je Vlada u to vrijeme imala odluku i utvrđene zone za naplatu poslovnih prostora, a cijena u I zoni je bila veća (npr. II i III zona je bila 10 KM/m2)?

  Kako je utvrđeno da je ugovor stupio na snagu (da li je izvršen tehnički prijem objekta), to jeste od kada teče rok za ispunjenje obaveza?

  Kako se kao zakupodavac pojavljuje d.o.o. “Iko” kada je suvlasnik ½, a predmet zakupa je cijeli i poslovni prostor ½ Brčko distrikt BiH?

  Da li od 2007. godine (Ugovor o zakupu – od 25.01.2007. godine) Vlada dobija ½ od iznosa zakupnine, ako ne dobija, zašto ne dobija?

  Da li je nakon 01.02.2007. godine sklapan novi ugovor ili aneks ugovora o zakupu uz saglasnost Vlade Brčko distrikta BiH ili bez njene saglasnosti?

  Ured za upravljanje javnom imovinom u Brčko distriktu BiH jučer je dostavio odgovor zastupniku koji glasi:

  Ured za upravljanje javnom imovinom od osnivanja Nalogom supervizora za Brčko, septembra 2006. godine, do dana 4.7.2016. godine nije bio upoznat da je Brčko distrikt BiH suvlasnik predmetnog objekta, kao ni postojanje Ugovora o rekonstrukciji i zakupu, zaključenog 26.6.2000. godine, niti aneksa pomenutog ugovora.

  Naime, nakon što se „Iko“ d.o.o. Brčko obratilo Uredu zahtjevom za davanje saglasnosti na ugovor o podzakupu, sa podzakupcem „Uni Credit bank“ d.d. Mostar, priloživši kopiju pomenutog ugovora, konstatirano je da je Brčko distrik BiH suvlasnik prostora na Trgu mladih br. 1, pa je poslovni prostor evidentiran u GIS bazi podataka pod brojem 1196.

  Uvidom u kopiju pomenutog ugovora o rekonstrukciji i zakupu, konstatirano je da je ugovor o zakupu zaključen 26.6.2000. godine, kako je navedeno, između Brčko distrikta BiH – Odjela za urbanizam, imovinsko-pravne poslove i privredni razvoj, zastupanog po šefu Ismetu Dedeiću, i pravnog lica (preduzeća) „Iko“ d.o.o. Brčko, zastupanog po direktoru Miroljubu Kasavici, a u predmetu rekonstrukcije i adaptacije suvlasničkih dijelova poslovnog objekta i na osnovu saglasnosti za rekonstrukciju poslovnog objekta, koju je izdala Vlada Brčko distriktaa BiH pod brojem: 3-36-364-906/00-1 od 23.6.2000. godine.

  Inače, pomenuti ugovor nije protokolisan pod posebnim brojem, a s obzirom na sadržinu i vrijeme zaključenja pomenutog ugovora, Ured za upravljanje javnom imovinom se ne može izjasniti u pogledu rokova za ispunjenje ugovorenih obaveza i načina na koji je utvrđena zakupnina od 10 KM/m2, iz razloga što odredbama ugovora rokovi nisu nedvosmisleno utvrđeni. Npr. članom 4 ugovora Brčko distrikt BiH se obavezao da će ustupiti na korištenje svoj suvlasnički dio drugoj strani na određeni vremenski period.

  Međutim, imajući u vidu da je Ured za upravljanje javnom imovinom osnovan 2006. godine, možemo konstatirati da u toku 2007. godine do danas Brčko distrikt BiH, kao zakupodavac, nije zaključio ugovor o zakupu predmetnog poslovnog prostora, s tim da je Ured preuzeo aktivnosti u cilju utvrđivanja predmeta zakupa, radi objavljivanja javnog konkursa za davanje u zakup 1/2 suvlasničkog dijela poslovnog prostora, putem usmenog javnog nadmetanja.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty nine + = thirty four