Pirić: Očekuju se odluke Apelacionog odjela Suda BiH u slučajevima Bukejlović i Melank

  Kako je Goran Opsenica u novim navodima negirao da je potpisao izjavu, "jer u to vrijeme se nije nalazio u BiH" postoji mogućnost da njegov slučaj završi i u Tužiteljstvu BiH.

  [Foto: AA - Arhiva]

  Centralna izborna komisija Bosna i Hercegovine očekuje odluku Apelacionog odjela Suda Bosne i Hercegovine po žalbama stranaka u slučaju promjena Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata općih izbora 2018. godine o izmjenama sastava unutar Narodne skupštine RS-a i Predstavničkog doma Parlamenta FBiH učinjene kako bi se zadovoljile ustavne odredbe o minimalnoj zastupljenosti Bošnjaka u NS RS i Srba u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH.

  Utvrđeno je da će umjesto Milanka Mihajlice (Srbin) mandat u Narodnoj skupštini RS-a biti dodijeljen Nini Bukejlović (Bošnjakinja) na listi koalicije SDS-SRSRS-SRS, a umjesto Želimiru Bukariću iz reda Ostalih mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH bit će dodijeljen Miomirki Melank (Srpkinja) na listi Naše stranke.

  “Žalbe stranaka s izjašnjenjem CIK-a BiH proslijeđene su Apelacionom odjelu Suda BiH i čekamo na njihov konačan stav”, navela je Pirić.

  Jedna od žalbi, ona sa slučajem Melank, tretira i dodjelu mandata Goranu Opsenici, kao Srbinu u ime koalicije HDZ BiH,HSS,HKDU BiH,HSP-HNS,HSP Dr. Ante Starčević BiH,HDU BiH,HSS Stjepan Radić za Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

  “Izjašnjenje o prihvatanju kandidature sadrži i nacionalno izjašnjenje. Radi objektivnog informiranja javnosti ističemo da je Centralna izborna komisija BiH kandidaturu Gorana Opsenice ovjerila na osnovu njegove izjave o prihvatanju kandidature na kojoj je on kao svoje nacionalno izjašnjenje naveo da je Srbin”, saopštio je CIK BiH uz predočavanje ovjerene izjave Opsenice o njegovom nacionalnom izjašnjenju.

  Kako je Opsenica u novim navodima negirao da je potpisao izjavu, “jer u to vrijeme se nije nalazio u BiH” postoji mogućnost da njegov slučaj završi i u Tužiteljstvu BiH.

  To znači da Opsenica automatski nije prihvatio kandidaturu na općim izborima, te da se nije ni mogao naći na listi kandidata za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, odnosno da su birači svjesno obmanuti.

  Stoga bi Tužiteljstvo BiH moglo istraživati “ko je u ime Opsenice, ako to nije on učinio, potpisao izjavu i dao navode u njegovo ime”.

  Glasnogovorica CIK-a BiH Maksida Pirić istakla je kako je ta državna institucija od Apelacionog odjela suda BiH dobila svih 13 odluka kojim se žalbe stranaka za poništenje izbora i ponovno brojanje glasova na pojedinim biračkim mjestia odbacuju i time potvrđuju ranije odluke CIK-a BiH.

  Nakon rješenja preostalih slučajeva na Apelacionom odjelu Suda BiH očekuje se da CIK BiH donese odluku i o potvrđivanju rezultata općih izbora u BiH, što bi se moglo desiti početkom naredne sedmice nakon čega počinju da teku rokovi za konstituisanje novih zakonodavnih tijela – parlamenata i skupština.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × = 35