Pezerović o spalionici u krugu brčanske Bolnice: Planira se nabavka novije peći

Novinari Informativnog portala Otisak i Federalne televizije u ponedjeljak su posjetili Javnu zdravstvenu ustanovu „Zdravstveni centar Brčko“ i dvorišta susjednih kuća u naselju Meraje, čiji se vlasnici žale na neugodan miris koji dolazi iz spalionice u krugu Bolnice, ističući da im to narušava kvalitet života.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta, Akif Pezerović, danas je novinarima navedenih medija objasnio kako se nakon emitovanja video priloga na Otisku ovo odjeljenje aktivnije uključilo u rješavanje problema.

„Kontaktirali smo Inspektorat, da vidimo da li je nadležna ekološka inspekcija preduzimala određene mjere i vršila nadzor“, izjavio je on, naglašavajući potom da je inspekcija imala određene kontrole štetnosti emisija uzrokovanih paljenjem patološkog otpada i da je sve bilo u dozvoljenim parametrima.

Pezerović dodaje da i u okviru JZU postoji jedinica koja se bavi otpadom u širem smislu, te npr. za lijekove kojima je istekao rok postoji procedura vezana za pravilno odlaganje, na osnovu koje se oni pakuju u određena plastična burad, te se putem dobavljača, lica koje je izabrano za taj postupak, vrši odvoz, drobljenje i uništavanje.

Što se tiče spaljivanja patološkog otpada, Pezerović potvrđuje da se on spaljuje najviše dva puta sedmično i da to traje oko pet minuta, ali da je moguće da sagorijevanje nije najpotpunije i uzrokuje uz pojavu crnog dima i neugodni miris.

Pezerović navodi da JZU trenutno planira nabavku druge, novije peći, koja bi omogućila potpunije sagorijevanje, te da se za sada ne razmatra nova lokacija za spaljivanje patološkog otpada.

Novinarka: Azra Bijedić
Fotoreporter: Kristian Bilić