More

  Pet žrtava rata ukopano u Vlasenici

  - Advertisement -

  Posmrtni ostaci pet žrtava iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini, koje su identificirane u Komemorativnom centru u Tuzli, ispraćeni su u subotu na vječni smiraj, kada im je klanjana dženaza i organiziran kolektivni ukop na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, potvrdio je agenciji Fena predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda bh. entiteta Republika Srpska Mujo Hadžiomerović.

  Dodao je kako je identitet žrtva utvrđen DNK analizom te kako je riječ o osobama koje su 1992. godine ubijene u etničkom čišćenju Vlasenice.

  Posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su iz masovnih grobnica Kozluk na području Zvornika, iz koje je 2015. godine ekshumirano 55 posmrtnih ostataka, od kojih je 15 kompletnih i 40 nekompletnih skeletnih ostataka, zatim iz masovne grobnice Kazan bašča, na području Zvornika, iz koje je ekshumirano 11 žrtava, te na lokalitetu Trnovo, Šekovići i na površini terena na lokalitetu Planinci na području Zvornika.

  Potresna svjedočenja

  U subotu su ukopani Bešir Čamdžić (73), Jasmin Hurić (16), Mersad Dautović (17), Muradif Kolarević (35) te Jakup Hrnjić (53).

  Dan ranije su u Zaklopači, prema želji oca, ukopani posmrtni ostaci osmogodišnje Anese Hodžić, javlja agencija Anadolija.

  Hilmo Hurić, sa suzama u očima, pričao je o posljednjim danima koje je proveo sa sinom Jasminom.

  Osim Jasmina, ubijen mu je i trogodišnji sin Esmir, prenosi Anadolija.

  Hilmo je s Jasminom bio u logoru tri mjeseca, a zatim su mu odveli sina.

  Čuo je da se nalazio u grupi stanovnika Diviča koji su trebali biti razmijenjeni, no nekoliko njegovih izgorjelih kostiju pronađeno je na području Križevića, u opštini Zvornik.

  “Više od tuge i bola ne možeš preživjeti. Dijete ni krivo, ni dužno. Nisam ni ja, bio sam 415 dana u logoru. Zašto? Zato što smo muslimani. To je to”, rekao je Hilmo Hurić.

  Ubijeni supruga, sin i kćerka

  Mirza Kolarević, koji je ukopao oca Muradifa, sjeća se rastanka s ocem u gradiću na rijeci Drini, u kojem su se zatekli pokušavajući prebjeći u Srbiju.

  “Kada su napali na Zvornik, htjeli smo izbjeći i bili smo došli gotovo do mosta kuda se prelazi u Mali Zvornik. Htjeli smo preći tamo, jer se nije pucalo, i onda se otac htio vratiti po auto, koje je bilo 10-15 minuta udaljeno od mosta. Rekao je da ga tu sačekamo i onda su ga negdje sačekali. Ne znamo šta se desilo. Tada je nestao i nismo više nikada ništa čuli o njemu”, izjavio je Kolarević.

  Ramiz Hodžić u petak je, pored supruge Enise, ubijene u 28. godini i ubijenog šestogodišnjeg sina Asima, a kojima je dženaza obavljena 2008. godine, ukopao i osmogodišnju kćerku Anesu.

  U subotu je ponovo posjetio kćerkin mezar, a ova mu je dženaza, priča, emotivno mnogo teže pala.

  Ramiz se rasplakao prisjećajući se da je skriven u komšijinom podrumu čuo vapaj supruge Enise kako moli ubice da joj poštede djecu.

  Trojica osuđenih

  Tokom rata u Bosni i Hercegovini na području opštine Vlasenica ubijeno je više od 2.600 vlaseničkih Bošnjaka, od čega 265 djece.

  Mnoge porodice još čekaju da se pronađu posmrtni ostaci njihovih najmilijih, ali i da se pronađe kazna za one koji su odgovorni za ova zlodjela.

  Za ratne zločine u tom dijelu Bosne i hercegovine su osuđene tri osobe: Dragan Nikolić Jenki je osuđen u Hagu, dok su Predrag Bastah Car i Goran Višković Vjetar osuđeni u Sudu Bosne i Hercegovine.

  Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo više od 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda Bosne i Hercegovine zbog starosti.

  Za zločine počinjene u Zaklopači niko nije odgovarao.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty six ÷ four =