More

  Pekar koji daje hljeb svima koji ne mogu da ga kupe

  "Ako je suđeno da zbog ovoga gesta propadnem, onda zaista i treba da propadnem i ne zaslužujem da se bavim ovim poslom"

  - Advertisement -

  Ferhat Hodžaj, vlasnik pekare “Arena”, skrenuo je posljednjih dana pažnju javnosti obavještenjem da nudi besplatan hleb građanima koji nisu u mogućnosti da ga kupe.

  Od prije nekoliko dana na vratima njegovih prodajnih objekata stoje natpisi “Građani koji nisu u mogućnosti kupiti hljeb, kod nas mogu dobiti besplatno hljeb tip – 500 od 500 grama, 1-2 hljeba po porodici, od 6 do 20 sati svakog dana”.

  “Ako je suđeno da zbog ovoga gesta propadnem, onda zaista i treba da propadnem i ne zaslužujem da se bavim ovim poslom”

  Ferhat Hodžaj

  Ovaj 33-godišnji pekar začuđen je zbog reakcije javnosti i medija, koji su na društvenim mrežama preplavili ovaj gest hvalospjevima.

  “Nije to ništa čudno ni originalno. Ja neću reklamu na ovaj način, neću ni izazivanje bilo kojih emocija, ja jednostavno mislim da je normalno pomoći ljudima koji nemaju, ili možda samo trenutno nemaju. Ako je suđeno da zbog ovoga gesta propadnem, onda zaista i treba da propadnem i ne zaslužujem da se bavim ovim poslom”, kazao je Ferhat.

  Dodao je i da je za ovih nekoliko dana u njegova četiri prodajna objekta, dva u Prijepolju i po jedan na Kolovratu i u Brodarevu, podijeljen hljeb svakome ko je to tražio. Smatra da su vremena teška i da treba pomoći, ne razmšlja o tome da bi neko to mogao da zloupotrijebi.

  I na poklonjeni hljeb plaća PDV

  “Prije nego što sam donio odluku o ovom potezu posavjetovao sam se sa inspekcijom i uradio onako kako su mi oni rekli. Hljeb koji je u maloprodaji 40 dinara dijelim besplatno, ali ga evidentiram kroz fiskalnu kasu, plaćam propisani PDV i na taj hljeb i tako mislim da radim sve dok bude imalo interesovanja. A ima ga, mada se ljudi malo ustežu jer je teško prekoračiti taj prag i priznati sebi da nemaš para da kupiš hleb ili dva za porodicu i za sebe”, kazao je Ferhat.

  On je pekar “po genima”, jer je to tradicionalni zanat njegove porodice, ipak, kao dječak nije želio time da se bavi.

  “Htio sam da se školujem i da radim neki sasvim drugi posao. Ali, rat nas je iz Prizrena pokrenuo pa smo jedno vrijeme bili u Sarajevu. Kad smo se vratili, dvije kuće su nam bile spaljene, dok smo ih osposobili za kakav-takav smještaj, potrošili smo pare i ja sam, poslije dvije godine, napustio srednju školu. Nedavno sam vanredno završio preostala dva razreda, ali sam morao da zasučem rukave i radim ono što sam najbolje znao”, priča o svom životnom putu.

  Prije osam godina je u Brodarevu otvorio pekaru, prije nekoliko godina i prodajne objekte u Prijepolju i Kolovratu i sada je, kako kaže, to solidno preduzeće sa dvadesetak zaposlenih, redovno izmirenim ličnim dohocima, porezima i obavezama prema državi i solidnim prometom.

  “Tu smo, u ovom gradu i ovoj opštini, dijelimo dobro i ono manje dobro sa našim sugrađanima, i samo tako treba gledati i na ovu odluku o podjeli besplatnog hljeba za najugroženije sugrađane”, rekao je Ferhat.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × five = forty five