More

  PDP i SDS sljedeće sedmice odgovaraju SNSD-u o ulasku u vlast na nivou BiH

  Dodik je ponudio ministarske pozicije Borenoviću i Govedarici, a Borenović je ovu ponudu odmah odbio

  - Advertisement -

  Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a danas je ponudio predstavnicima PDP i SDS učešće u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

  Vukota Govedatica, predsjednik SDS-a i Branislav Borenović predsjednik PDP-a danas su sa drugim predstavnicima svojih stranaka imali odvojene satanke u Banjaluci s rukovodstvom SNSD-a, a tom prilikom Dodik im je ponudio ministarske funkcije u Savjetu ministara BiH. Borenović je nakon sastanka izjavio da je tu ponudu odbio, a da će PDP početkom naredne sedmice saopštiti svoj konačni stav o mogućem zajedničkom učešću u vlasti na nivou BiH.

  Govedarica je istakao da on ne želi da se bavi personalnim rješenjima, već će o tome odluku donijeti organi stanke.

  “SDS želi da bude partner sa SNSD-om, ali na ravnopravnoj osnovi, ne ulazeći u to da li ćemo biti sastavni dio vlasti ili ne. O svemu tome će se organi SDS-a vrlo brzo izjasniti i donijeti konačan stav”, istakao je Govedarica.

  Dodik je rekao da je na sastanku s predstavnicima SDS-a bilo riječi o Izbornom zakonu BiH, PDV-u i Ustavu BiH.

  “Potvrđen je ranije donesen stav SNSD-a, SDS-a, PDP-a i svih drugih političkih stranaka da su ustavne promjene moguće samo kao odgovor kojim bi bila sprovedena sudska odluka u predmetu ‘Sejdić-Finci’. Rehabilitovali smo naš stav da se Republika Srpska ne odriče neposrednog izbora člana Predsjedništva BiH i da se bira jedan iz Republike Srpske”, istakao je Dodik.

  Predstavnici PDP-a i SDS-a insitirali su na razgovoru o boljoj kontroli rada javnog radiotelevizijskog sistema u RS kroz posebno parlamentarno tijelo.

  I SDS i PDP ostaju opozicija na nivou entiteta ali je moguća saglasnost o interesima RS-a u zajedničkim institucijama.

  Nakon sastanka s predstavnicima PDP-a Dodik je najavio da predstavnici SNSD-a neće ući u formiranja komisija u oba doma parlamenta BiH, dok god se ne formira Savjet ministara.

  Borenović je rekao da je potreban širok konsenzus oko donošenja Izbornog zakona koji će onemogućiti bilo koju izbornu manipulaciju i prevaru te da je važno pokušati riješiti probleme funkcionisanja javnih medija i uvesti više reda kada je riječ o radu i djelovanju stranaka.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety ÷ ten =