More

  PBD BiH provodi kampanju Slavi odgovorno slavi bez vatrenog oružja

  [SAOPŠTENJE] Dana 29.decembra 2021. godine Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine centralnim događajem na Trgu Mladih započinje društveno odgovornu kampanju “Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja!“ na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Kampanja se realizuje uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini u okviru projekta „Prevencije i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini” (PILLAR).

  Kampanja se provodi u periodu 23-31. decembra 2021. godine i ima dvojak cilj:

  • da podigne svijest građana o opasnosti korištenja vatrenog oružja u slavljeničke svrhe tokom prazničnog perioda,
  • i da promoviše odgovorno vlasništvo nad vatrenim oružjem.

  Projekat PILLAR se realizuje u okviru incijative Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu koju finansiraju Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Kraljevina Švedska, Republika Francuska, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Norveška i uz podršku Evropske unije.

  Tokom trajanja kampanje policijski službenici i službenice će u odabranim sredinama dijeliti promotivni materijal građanima sa ključnim porukama kampanje:

  • neovlaštena upotreba vatrenog oružja ugrožava sigurnost ljudi i imovine i izaziva uznemirenost građana, te je legalno kažnjivo,
  • pucanje u vazduh iz vatrenog oružja može nenamjerno prouzrokovati smrt druge osobe ili za posljedicu imati teške fizičke povrede i psihološke traume.

  Istraživanja pokazuju da se tragedije i nesreće, usljed upotrebe vatrenog oružja, često dešavaju u vrijeme proslava. Stoga, Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine apeluje na građane Brčko distrikta BiH da se uzdrže od upotrebe vatrenog oružja tokom prazničnog perioda kako najradosniji trenuci i praznične proslave ne bi završile sa tragičnim posljedicama, uz podsjećanje da je to i kažnjivo prema članu 35. stav (2) Zakona o oružju i municiji Brčko distrikta BiH, te članu 317. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

  „Provedite najljepše trenutke radosti i slavlja odgovorno, bez korištenja vatrenog oružja!“

  Policija Brčko distrikta BiH

  Čitano

  Povezani članci