PBD BiH obilježava 18. oktobar Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

  [SAOPŠTENJE]  Policija Brčko distrikta BiH i ove godine obilježava 18. oktobar Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, kako je to Evropska komisija 2007. godine i proglasila.

  Iz analize identifikovanih slučajeva proizlazi da potencijalni trgovci ljudima mogu biti: članovi porodice, posrednici u nalaženju poslova, vlasnici firmi, kriminalne mreže i ostali, dok žrtve trgovine ljudima mogu biti žene, djeca i muškarci prisiljeni, prevareni ili navedeni na prostituciju kao i bilo koji drugi oblik rada ili eskploatacije. Podaci Policije Brčko distrikta BiH za 2020. godinu govore o dva evidentirana slučaja krivičnog djela “Trgovina ljudima”, gdje su lica iskorištavana radi prosjačenja i prisilnog braka, kojima su obuhvaćene dvije maloljetne žrtve, a u oba slučaja Tužilaštvo Brčko distrikta BiH je podiglo optužnice. U 2021. godini  Policija Brčko distrikta BiH je uputila Izvještaje Tužilaštvu za tri slučaja trgovine ljudima, gdje je riječ o iskorištavanju radi prosjačenja, a u kojima je obuhvaćeno šest maloljetnih žrtava.

  Policija Brčko distrikta BiH želi javnosti ukazati na fenomen trgovine ljudima u cilju podizanja svijesti građana u prevenciji i borbi protiv ove pojave. S tim u vezi, ističemo međunarodnu kampanju u okviru EUROPOL-a pod nazivom “RECI NE” u kojoj smo ostvarili saradnju s drugim policijskim agencijama iz BiH, Republike Slovenije, Republike Hrvatske, Republike Srbije, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore. Kampanja ima za cilj međunarodnu saradnju u zajedničkoj borbi protiv seksualnog iskorištavanja djece na internetu, kao vida vrbovanja radi trgovine ljudima, pa istražitelji kroz formalne i neformalne vidove zajedničkog rada razmjenjuju dobre prakse i iskustva, te kroz zajedničku obuku pružaju prekograničnu pomoć u istragama slučajeva seksualnog zlostavljanja u kojima dijete i počinitelj dolaze iz dvije različite zemlje.

  Policija Brčko distrikta BiH je među predstavnicima policija Zapadnog Balkana, EUROPOL-a i MUP-a Republike Slovenije učestvovala u pripremi promotivnog videa na jezicima zemalja sudionica, a koji prikazuje jednu od mogućih opasnosti koje vode ka zlostavljanju djece. Video je dio šire EUROPOL-ove kampanje pod nazivom “RECI NE”, a link tog videa je postavljen i na službenoj web stranici Policije Brčko distrikta BiH www.policijabdbih.gov.ba.

  Foto / Ustupljeno Otisku
  Foto / Ustupljeno Otisku
  Policija Brčko distrikta BiH
  --