Patriotska liga BDBiH: Ogorčenje zbog nepravedne i nemoralne presude Đakiću

  "Presuda po komandnoj odgovornosti Mensuru Đakiću očito je donesena s namjerom da se izjednače svi oni koji su branili sebe i druge od zločina i zločinaca, sa onima koji su te strašne zločine i počinili u proteklom ratu - agresiji na Bosnu i Hercegovinu", naveli su iz Patriotske lige.

  Stoji Mensur Đakić, pored njega Osman Mulahalilović (Foto: BIRN BiH / Arhiva)

  Novinar: Adis Mujdanović

  Patriotska liga Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je u izjavi za Otisak.ba izrazila ogorčenje zbog, kako su naglasili, nepravedne i nemoralne presude ratnom komandantu 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije Republike BiH Mensuru Đakiću.

  “Presuda po komandnoj odgovornosti Mensuru Đakiću očito je donesena s namjerom da se izjednače svi oni koji su branili sebe i druge od zločina i zločinaca, sa onima koji su te strašne zločine i počinili u proteklom ratu – agresiji na Bosnu i Hercegovinu”, naveli su iz Patriotske lige.

  Smatraju da ovakva presuda dovodi u sumnju ispravnost, moralnost i kredibilitet onih koji su je donijeli, “jer je očigledno da nije donesena po pravu i pravdi, nego po nekim subjektivnim, etničkim i osvetničkim principima”.

  “Ovakva presuda dovodi u sumnju ispravnost samog suda, koji je očigledno izgubio svoj pravni i moralni kredibilitet”, dodali su.

  Iz Patriotske lige su mišljenja da ovakva presuda stvara nepovjerenje u sud, pa i kompletno pravosuđe, koje je, kako su istakli, već potpuno urušeno nizom nemoralnih incidenata koji su dospjeli u javnost u posljednje vrijeme.

  Pozvali su sve istinoljubive građane da dignu svoj glas protiv ovakvih pojava, koje, kako su zaključili, uništavaju društvo kao cjelinu.

  “Patriotska liga ostaje i nadalje na putu borbe za istinu i pravdu, za razotkrivanje i osudu svih ratnih zločina i zločinaca, ko god ih je činio, ali osuđuje nepravednu presudu Mensuru Đakiću, koji je bio istinski borac u ratu protiv zla i zločina”, navedeno je na kraju izjave.

  Osuđen na osam godina zatvora

  Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Đakića na osam godina zatvora, dok je Begzada Kajtazija oslobodilo optužbi za zločin počinjen u septembru 1992. godine u selu Bukvik kod Brčkog.

  Sud BiH je odbio žalbu branioca, a uvažio žalbu tužioca i preinačio prvostepenu presudu, povećavši kaznu zatvora Đakiću sa dvije na osam godina, dok je potvrđena oslobađajuća presuda Kajtaziju.

  Prema presudi, Đakić je proglašen krivim da je, kao komandant Prvog bataljona 108. Brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), iz neposredne udaljenosti posmatrao pripadnika Bataljona kojim je komandovao kako vrši ubistva tri zarobljene osobe srpske nacionalnosti, propustivši da izvrši nužne i razumne mjere da kazni počinioca.

  Krivični zakon Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (član 142, stav 1), kao blaži zakon za učinioca, propisuje kažnjavanje za naređivanje i izvršavanje ubistava, naveo je ranije u izjavi za Otisak njegov branilac Osman Mulahalilović.

  “Đakić nije optužen da je naredio ubistvo, Đakić nije optužen da je izvršio ubistvo. Đakić je optužen da nije kaznio počinioce ubistava. Krivični zakon SFRJ ne propisuje odgovornost za to”, naglasio je on.

  Apelacija Ustavnom sudu BiH

  Istakao je da, “nasuprot obaveznoj primjeni blažeg zakona, Sud BiH, po ko zna koji put, primjenjuje strožiji zakon, suprotno praksi Evropskog suda u Strasbourgu (Strazburu), npr. u predmetu Maktouf (Maktuf)/Damjanović, i proizvoljno primjenjuje Krivični zakon na štetu Đakića”.

  Zbog toga, Mulahalilović je najavio da će protiv ove presude podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH

  Jovičić: Prekretnica u sankcioniranju zločina nad Srbima

  Predsjednik Mjesne zajednice Bukvik Ilija Jovičić izjavio je da bi ova presuda Suda BiH mogla da znači određenu prekretnicu u sankcioniranju zločina počinjenih nad Srbima u ovoj državi.

  “Za razliku od prvostepene, drugostepena presuda donekle zadovoljava očekivanja porodica nastradalih Bukvičana. Ako se zna da su od 12. do 15. septembra u selima bukvičkog platoa stradale 64 osobe srpske nacionalnosti, od kojih čak 25 na pravcu gdje je na naše selo napadao Đakić, onda je presuda skromna. Možda su i naše aktivnosti i pismo koje smo uputili na više adresa u BiH pomogle da se Đakiću poveća kazna”, rekao je on, prenijeli su lokalni i regionalni mediji.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × four = twenty eight