Parodi: Zašto je MMF stopirao 38 miliona eura BiH

  Zabrinutost MMF-a izaziva zakon koji je usvojio bh. entitet Republika Srpska.

  [Al Jazeera]

  Nakon prvog razmatranja zakona, zbog kojih je obustavljena isplata tranše MMF-a Bosni i Hercegovini, iz te institucije poručuju da će tako i ostati, izjavili su za Al Jazeeru.

  Stopirano je 38 miliona eura jer su uoči donošenja odluke o isplati, entitetske vlade predložile zakone koji utiču na fiskalnu stabilnost budžeta. Dok god se ne izvrše adekvatne analize, novac neće biti isplaćen, jer svaka izmjena zahtijeva dodatne pregovore i dolazak misije u BiH.

  Zabrinutost MMF-a izaziva zakon koji je usvojila Republika Srpska kojim se u javnom sektoru povećavaju plate i neoporezivi dio za računanje poreza na dohodak.

  MMF je nezadovoljan i nacrtom zakona o pravima i beneficijama veterana, koji je usvojila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a za koji će se, kako tvrdi vlast, iz budžeta godišnje izdvajati dodatnih sedam miliona eura.

  Brojka za koju rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi smatra da će biti mnogo veća.

  „Nažalost, ne može se izračunati stvarni fiskalni trošak zakona o pravima veterana. I samo na početku da kažem – MMF podržava veterane. Radili smo sa vlastima i došli do adekvatnog iznosa od 350 miliona maraka za podršku veteranskoj populaciji u posljednje tri godine. No, mi podržavamo potrošnju za veterane koja je ciljana i od koje korist imaju ljudi koji to zaslužuju, znači oni kojima je to najpotrebnije. Novim nacrtom zakona nismo zadovoljni jer smatramo da nema adekvatne mehanizme zaštite koji bi spriječili korupciju i prevare. Posebno jer ne postoji registar veterana. 23 godine od rata u situaciji smo da ne postoji registar veterana i smatramo da se on mora napraviti što prije, kako bi beneficije za veterane mogle biti precizne i ciljane. Prema izračunima vlade, za zakon će trebati blizu 14 miliona maraka godišnje. No, kalkulacije kojom su došli do te brojke nema, nije dostupna. Iz tog razloga teško je osoblju MMF-a da se saglasi da će zakon koštati samo 14 miliona. Vjerovatno će koštati mnogo više, posebno zato što mnoga prava koja proizlaze iz ovog zakona finansirat će kantoni i općine, pa čak i Brčko Distrikt, što znači da će svi snositi troškove.“

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + 11 = fourteen