More

  Paradoks bh. privrede: Trupce izvozimo, a proizvođači namještaja ih uvoze

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Udruženje proizvođača namještaja BiH urgentno traži da se uredi oblast raspodjele sirovine u Federaciji BiH.

  – Izuzev činjenice da drveta ima dovoljno, proizvođači namještaja ne mogu da osiguraju sirovinu za svoje potrebe, već moraju uvoziti iz zemalja okruženja ili šire. Stoga traže da se urgentno donese Odluka ili uredba o načinu raspodjele sirovine. Osnovni problem drvoprerađivača je nedostatak sirovine, jer veliki postotak izvoza otpada upravo na sirovinu i rezanu građu, a prioritet Bosne i Hercegovine bi trebao biti izvoz finalnih proizvoda. Apsurdno, iako je više od pola teritorije BiH pokriveno šumama, drvopređivači su zbog bezakonja koje vlada u ovoj oblasti, prinuđeni sirovinu uvoziti. Državnim resursima gospodare kantoni koji su iskoristili pravni vakuum i u nedostaktu federalnog zakona kreirali svoje, a bespravna i nekontrolisana sječa šuma je u porastu – navodi se u saopćenju Udruženje proizvođača namještaja BiH, prenosi Faktor.ba.

  Ističu da se “sirovina izvozi i rasprodaju se resursi po najnižim mogućim cijenama. Novi Zakon o šumama Federacije BiH bi mogao djelimično riješiti problem sa sirovinom, jer firme koje se bave izvozom finalnih proizvoda nemaju dovoljne količine za proizvodnju“.

  – Privrednici apeluju na vlast da hitno zabrani izvoz trupaca ili da uvede taksu za izvoz. Orijentacijom na izvoz isključivo finalnih proizvoda ne samo da bi se ograničio izvoz sirovina, već bi se povećao i broj zaposlenih u tom sektoru. Ukoliko se ubrzo ne donese Zakon o šumama FBiH, privrednici apeluju na donošenje Uredbe o krirerijima za raspodjelu sirovine drvnoj industriji kako bi se osiguralo snabdijevanje za firme koji su izvoznici i koji se bave finalnom proizvodnjom. Hrvatska je nedavno zabranila izvoz trupaca, a to je učinila i Crna Gora. Koliko god da će to pozitivno djelovati na privredu tih zemalja, ta nenajavljena mjera bitno će djelovati i na drvoprerađivački sektor Bosne i Hercegovine, ali negativno. Ukoliko vlast u BiH hitno ne reagira, bit će ugroženo oko pet hiljada radnih mjesta u BiH jer je velika potražnja za namještajem od hrasta čija se sirovina do sada uvozila iz Hrvatske – navodi se dalje u saopćenju.

  Na kraju se zaključuje da je “potrebno drvnu industriju proglasiti strateškom granom privrede BiH, s obzirom na to da ima vlastitu sirovinsku osnovu, dugogodišnju tradiciju i izraziti suficit, te s obzirom na to da je vlast još jednom pokazala nemar prema izvoznicima i ukinula im oslobađanje plaćanja poreza na dobit, sagledati mogućnosti poticaja na drugi način“.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceFaktor.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four + = seven