More

  Papa o Jerusalemu: Poziv na pregovore o dvije države

  U božićnoj poruci papa Franjo podsjetio na patnje djece zbog izraelsko-palestinskog sukoba i ratova u Siriji i Jemenu.

  U božićnom obraćanju papa Franjo je poslao poruku o važnosti zaustavljanja izraelsko-palestinskog konflikta.

  Pozvao je vjernike da mole za nastavak mirovnog procesa i konačno postizanje dogovora kojim bi se omogućio suživot u miru i formiranje dvije države u okvirima međunarodno priznatih granica.

  Ovo je drugi put da poglavar Katoličke crkve javno govori o izraelsko-palestinskim odnosima nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela. Na taj potez papa je reagovao stavom da Jerusalem treba da zadrži “status quo”.

  “Na ovaj posebni dan, zatražimo od Boga mir za Jerusalem i cijelu Svetu zemlju. Pomolimo se da nastavak dijaloga pobijedi i da mirovni pregovori konačno daju rezultate, kako bi se omogućila mirna koegzistencija i mogućnost formiranja dvije države u skladu s granicama koje bi bile dogovorene i međunarodno priznate“, poručio je papa Franjo.

  Patnje djece

  Papa Franjo je govorio o tenzijama i ratovima na Bliskom istoku, u Africi i na Korejskom poluotoku, te ratne patnje opisao kroz ono što trpe djeca.

  “Vjetrovi rata pušu u našem svijetu, a zastarjeli model razvoja nastavlja ljudsko, društveno i ekološko nazadovanje”, upozorio je papa, a prenosi AP.

  Još je rekao da djeca na Bliskom istoku “nastavljaju patiti zbog sve većih tenzija između Izraelaca i Palestinaca, dok Sirija ostaje obilježena ratom”. Za sukobe u Jemenu rekao je da su “uveliko zaboravljeni”.

  Pozvao je na molitvu kako bi “sukobi na Korejskom poluotoku bili prevaziđeni”.

  Usporedio izbjeglice s Marijom i Josipom

  Današnje izbjeglice bježe iz svojih domova isto kao Josip i Marija pred Kristovo rođenje, poručio je papa Franjo tokom mise na Badnju večer u bazilici Svetog Petra u Vatikanu, prenose agencije.

  Papa je na svoj peti Božić u svojstvu čelnika zajednice 1,2 milijarde katolika u svijetu, u bazilici Svetog Petra predvodio misu za oko 10.000 ljudi dok su je još mnogi pratili s trga ispred crkve.

  “Toliko je koraka skriveno u koracima Josipa i Marije. Vidimo tragove cijelih obitelji primoranih otići na današnji dan. U mnogim je slučajevima odlazak ispunjen nadom, nadom u budućnost, no za mnoge druge taj odlazak može imati samo jedno ime: preživljavanje”, rekao je papa.

  Pomoći slabima i ranjivima

  “Isus u svojem siromaštvu i poniznosti objavljuje i pokazuje da su istinska snaga i autentična sloboda iskazani u poštivanju i pomaganju slabima i ranjivima”, dodao je.

  Po njegovim riječima, “i pastiri za koje Biblija kaže da su prvi vidjeli dijete Isusa bili su primorani živjeti na rubovima društva i smatrani su prljavim i smrdljivim strancima”.

  “Sve u vezi s njima izazivalo je nepovjerenje. Oni su bili muškarci i žene koje je trebalo držati dalje, kojih se trebalo bojati”, poručio je.

  Moć straha pretvoriti u moć milosrđa

  Poručio je i da se “nitko ne smije osjećati kao da za njega nema mjesta na ovom svijetu”.

  Po njegovim riječima, “jednostavna priča o Isusovom rođenju u jaslama promijenila je našu povijest zauvijek i sve je te noći postalo izvor nade”, navodi AP.

  “Božić je vrijeme kada moć straha treba pretvoriti u moć milosrđa”, zaključio je papa Franjo.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = one