Papa Franjo u Sjevernoj Makedoniji: Vaša zemlja je most između Istoka i Zapada

  - Papa Franjo se osvrnuo i na doprinos koji je Sjeverna Makedonija imala tokom migracione krize, ukazujući da je zemlja učinila velikodušne napore preko svojih državnih vlasti i kroz doprinos raznih međunarodnih organizacija, te je omogućila i pomogla veliki broj migranata iz različitih zemalja Bliskog istoka, koji su izjavili da bježe od rata ili ekstremnog siromaštva, često uzrokovane vojnim intervencijama

  Foto: AA

  Vaša zemlja je most između Istoka i Zapada i mesto gde se susreću kulturne struje, gde se ujedinjuju mnoge posebnosti ovog kraja, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo u obraćanju državnom rukovodstvu Severne Makedonije i diplomatskom korpusu u Predsedničkoj palati Vila Vodno, javlja Anadolu Agency (AA).

  Papa Franjo je pozdravio predstavnike političkog vrha zemlje, civilnog sektora, verskih zajednica, uključujući i katoličku zajednicu, za koju je rekao da je sastavni deo društva Severne Makedonije, te je izrazio zahvalnost predsedniku Ivanovu i premijeru Zoranu Zaevu na pozivu da poseti njihovu zemlju.

  U svom obraćanju, papa Franjo je rekao da prvi put naslednik apostola Petra dolazi u Republiku Severna Makedonija i da je za njega to radost koju može da uradi na 25. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Vatikana i Severne Makedonije, a nakon proglašenja nezavisnosti te zemlje u septembru 1991. godine.

  “Vaša zemlja je most između Istoka i Zapada i mesto gde se susreću kulturne struje, gde su ujedinjene mnoge posebnosti ovog kraja. Važna svedočanstva vizantijske i otomanske prošlosti, planine i predivni ikonostas starih crkava pokazuju hrišćansko prisustvo iz vremena apostola“, rekao je papa Franjo.

  On je naglasio da je ovo kulturno blago ogledalo najznačajnijeg i najcenjenijeg nasleđa Severne Makedonije, što je, kako je rekao, multietnička i multireligijska kompozicija, te rezultat bogate istorije, ali i isprepletenih složenih odnosa uspostavljenih u prošlosti.

  “Ova mešavina različitih etničkih grupa dozvolila je da se postigne mirno i dugo skrivanje, u kojem različiti identiteti znaju kako da se izraze i razviju bez ugnjetavanja i diskriminacije drugih. Tako je uspostavljen još bolji odnos s tolerancijom“, rekao je papa.

  Dodao je da su ove karakteristike od velikog značaja za put ka evrointegracijama.

  “Želim da se ova integracija odvija pozitivno za celi Zapadni Balkan, kao i da će uvek poštovati razlike i temeljna prava“, rekao je papa Franjo.

  Za različite etničke i verske zajednice u Severnoj Makedoniji, kazao je da su mozaik u kojem je svaki kamenčić neophodan za originalnost i lepotu cele slike, koja se može ugraditi u srca budućih generacija.

  Papa Franjo se osvrnuo i na doprinos koji je Severna Makedonija imala tokom migracione krize, ukazujući da je zemlja učinila velikodušne napore preko svojih državnih vlasti i kroz doprinos raznih međunarodnih organizacija, te je omogućila i pomogla veliki broj migranata iz različitih zemalja Bliskog istoka, koji su izjavili da beže od rata ili ekstremnog siromaštva, često uzrokovane vojnim intervencijama.

  “Kada su prešli granice tokom 2015. i 2016. godine, većina njih, ciljajući severne i zapadne delove Evrope, našla je kod vas sigurno utočište. Pravovremena solidarnost ponuđena onima koji su tada imali najveću potrebu, jer pored doma, posla i domovine, izgubili su svoje najmilije, učinili su i vas srećnijim“, rekao je papa Franjo.

  Između ostalog, papa je rekao da želi da oda počast majci Terezi, koja je sunarodnik građana Skoplja, i koja je, inspirisana Božjom ljubavlju, izazvala divljenje širom sveta stavljajući ga u službu odbačenih i najsiromašnijih.

  “Bog da čuva i blagoslovi Severnu Makedoniju, da sačuva harmoniju da joj da prosperitet i radost”, rekao je papa Franjo u svom govoru u Vili Vodno.

  Među prisutnima u Vili Vodno bili su novoizabrani predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Zoran Zaev, ministar obrane Radmila Šekerinska, ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski i drugi ministri i članovi vladine delegacije.

  Papu Franju na Međunarodnom aerodromu u Skoplju jutros su dočekali odlazeći predsednik Gjorgje Ivanov i premijer Zoran Zaev, a potom je u njegovu čast upriličena i svečana ceremonija na platou ispred Predsedničke palate.

  Kao deo posete Severnoj Makedoniji tokom dana, u Memorijalnom domu ”Majke Tereze” u centru Skoplja, papa Franjo će se sastati sa verskim vođama i rođacima majke Tereze. Nakon susreta s verskim vođama, u amfiteatru iza Memorijalnog doma ”Majke Tereze”, papa Franjo će se susresti sa ugroženom grupom građana.

  Uslediće sveta misa na centralnom gradskom trgu “Makedonija” u Skoplju, pre hiljadama građana Severne Makedonije.

  Kasnije će se uputiti u katoličku crkvu u Skoplju, gde će održati ekumenski i međureligijski susret sa mladima i susret sa sveštenicima i njihovim porodicama.

  Prema saopštenju, u kasnim večernjim satima papa će sa vojnim počastima biti isparećen sa Međunarodnog aerodroma u Skoplju, čime će zvanično završiti svoju posetu Severnoj Makedoniji.

  Zbog posete pape, preduzete su posebne mere bezbednosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je na nova saobraćajna pravila, u cilju nesmetanog kretanja planiranih aktivnosti, uključujući javni prevoz i besplatan parking za građane.

  Vlada Severne Makedonije juče je saopštila da je zbog posete pape Franje današnji dan, 7. maj proglašen neradnim danom na teritoriji grada Skoplja.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ two = four